Hevige rellen in Istanbul na kampioenschap Galatasaray

Supporters van Fenerbahçe kwamen vanavond in eigen stadion in aanvaring met de politie. Foto AFP / Bulent Kilic

Na de doelpuntloze stadsderby in Istanbul tussen Fenerbahçe en Galatasaray vanavond, die Galatasaray het kampioenschap van Turkije opleverde, zijn in en rond het stadion van Fenerbahçe hevige rellen uitgebroken. Eén voetbalsupporter zou elders in Turkije zijn neergestoken.

Na het laatste fluitsignaal stormden honderden boze fans van Fenerbahçe het gras op om het veld te bezetten. Andere toeschouwers sloopten de plastic stoelen op de tribunes en gooiden die naar de spelers en de politie. De agenten, die de spelers probeerden te beschermen, werden ook met fakkels bekogeld. De politie moest traangas inzetten om de fans in de hand te houden. De spelers konden uiteindelijk samen met de agenten naar de kleedkamers vluchten.

Bekijk hieronder beelden van de Turkse televisie van de rellen in de stad:

http://www.youtube.com/watch?v=vU5-YBdCvPs

Buiten het stadion en in andere delen van Istanbul kwam het volgens persbureau AP vanavond ook tot confrontaties tussen supporters van Fenerbahçe en Galatasaray en de politie. Agenten zouden rondom het stadion bekogeld zijn met stenen. Ook werden elders in Istanbul twee politieauto’s in brand gestoken. Fans van de beide clubs zouden in verschillende delen van Istanbul met elkaar op de vuist zijn gegaan.

Turkse voetbalfans in Nederland vierden in onder meer Rotterdam en Den Haag het kampioenschap van Galatasaray zeer uitbundig. De Rotterdamse politie moest de Coolsingel tijdelijk in beide richtingen afzetten omdat honderden feestende voetbalfans de straat bezet hielden. Uiteindelijk vertrok de menigte vrijwillig. In de Haagse Schilderswijk kwam het tot kleine schermutselingen tussen Turken en de politie toen agenten een straat vrij wilden maken voor het verkeer.