Herstellende Chávez terug uit Cuba en klaar voor verkiezingsstrijd

De twee bondgenoten Raul Castro van Cuba en Hugo Chávez (r) zeggen elkaar in Havana vaarwel voordat de Venezolaanse leider op het vliegtuig stapt. Foto Reuters

Na een “succesvolle medische behandeling” is Hugo Chávez terug in Venezuela. Hij onderging elf dagen lang in Cuba bestraling voor kanker en zei zich weer “aan het front te melden voor de strijd” richting de presidentsverkiezingen.

De socialistische leider van Venezuela kwam gisteren aan op het Simon Bolivar vliegveld nabij Caracas. “Natuurlijk moet ik me de komende dagen zeer streng toeleggen op het volgen van de medische adviezen teneinde verder te herstellen.”

Rechtstreeks op de Venezolaanse televisie was te zien hoe Chávez enkele van zijn ministers begroette en bijpraatte nadat hij uit het vliegtuig stapte. De 57-jarige begon zijn behandeling al in maart nadat een maand eerder ten tweeden male een tumor in de buurt van zijn bekken was verwijderd. Op 30 april vertrok hij voor verdere bestraling naar Cuba.

Chávez heeft nooit openbaar gemaakt aan welke vorm van kanker hij precies lijdt en wat de exacte van de tumoren was. Op 7 oktober vinden in Venezuela nieuwe presidentsverkiezingen plaats. De leider was al voldoende aangesterkt om zijn tegenstanders te betichten van aanzetten tot politieke onrust tijdens zijn afwezigheid.

    • Jules Seegers