GroenLinks wil snel af van ‘gedoe’ rond partij

Fractievoorzitter Jolande Sap wil de leden van GroenLinks laten beslissen wie de nieuwe lijsttrekker wordt. Met een snelle procedure moet verdere schade worden voorkomen.

Het was opeens een schrikbeeld voor GroenLinks: partijleider Jolande Sap die bijna twee maanden zou bungelen. Serieuze tegenkandidaten zouden haar leiderschap mogelijk in twijfel trekken, terwijl het congres van de partij pas op 30 juni zijn keuze zou maken. Een referendum moet nu veel eerder voor uitsluitsel zorgen.

Afgelopen maandag drong door dat mogelijk Tweede Kamerlid Tofik Dibi de strijd om het lijsttrekkerschap wilde aangaan. Niemand heeft zijn kandidatuur formeel bevestigd en hijzelf zwijgt. Maar zelfs het onbevestigde bericht betekende een serieuze verzwakking van de positie van Sap. Een kandidaatstelling door Dibi, secretaris van de fractie, brengt de interne oppositie voor Sap opeens heel dichtbij. En dat in een periode waarin zij met andere partijen succesvol het ‘Lente-akkoord’ sloot. In de peiling staat GroenLinks desondanks nog altijd op verlies.

Twee maanden onzekerheid is te lang, zo is nu door de top van GroenLinks ingezien. Het partijbureau zet meer vaart achter de verkiezing van een nieuwe lijsttrekker. De ‘Procedure kandidaatstelling Tweede Kamer’ bepaalt dat de kandidatencommissie op 31 mei haar voordracht bekendmaakt. Nu zegt een woordvoerder: „Maar als het eerder kan, dan eerder”. De partij wil snel duidelijkheid van de kandidatencommissie. En als er dan een twee of drie goede tegenkandidaten zijn, moeten er direct en in een korte periode debatten worden gehouden.

Ook Sap zelf wil snel duidelijkheid. Tot en met volgende week is ze druk met de uitvoering van het bezuinigingspakket met het demissionaire kabinet. „Daarna wil ik zo snel mogelijk campagne voeren.”

De kans dat er een meervoudige voordracht komt, is groot. Het partijbureau heeft de kandidatencommissie om zo’n voordracht verzocht. Inmiddels is duidelijk dat meerdere kandidaten zich hebben aangemeld.

Sap, die eind 2010 Femke Halsema opvolgde als fractieleider, had recentelijk contact met partijvoorzitter Heleen Weening over het partijreferendum. „Een interessante optie”, noemde de pas aangetreden Weening dit. De verkiezing door de leden moet wel per post gebeuren, want het laatste congres heeft een streep gehaald door de mogelijkheid om een lijsttrekker via internet te kiezen. Dan zou de kans op fraude te groot zijn.

Als GroenLinks een referendum houdt, hoeft er op het congres geen lijsttrekker meer aangewezen te worden. Dat is dan het moment om de nieuwe lijsttrekker toe te juichen.

    • Erik van der Walle