Gidsland haalt zijn gelijk

Barack Obama spreekt zich uit voor openstelling van het huwelijk voor homokoppels? „In Zuid-Afrika zou het nieuws zijn als de president zou zeggen dat hij niet voor het homohuwelijk is”, twitterde hoofdredacteur Nic Dawes van het weekblad Mail&Guardian. De nieuw verkozen Franse president Hollande investeert liever in grote projecten om de economie aan te zwengelen? „Ons beleid”, zei minister van Ecomische Ontwikkeling Ebrahim Patel minzaam.

Het was zo’n week waarin Zuid-Afrika zich gidsland voelde en zich zelfgenoegzaam op de borst klopte.

In Zuid-Afrika kunnen mensen van hetzelfde geslacht al sinds 2006 trouwen. Nadat het de staat in de post-apartheidsgrondwet van 1996 verboden werd te discrimineren „op grond van seksuele geaardheid”, concludeerde het Constitutioneel Hof tien jaar procederen later dat dit betekende dat het land het burgerlijk huwelijk moest openstellen.

En inderdaad, toen Jacob Zuma in 2005, destijds nog vicepresident, homoseksualiteit een „schande” noemde „voor de natie en God” (in die volgorde), was dat groot nieuws en werd hij direct door het regerende ANC teruggefloten. Begin dit jaar kreeg hij een herkansing nadat Zulu-koning Goodwill Zwelithini homo’s „verdorven” genoemd had. Zuma riep de traditionele leider direct tot de orde.

Economische zijn ondanks het eind van de apartheid nog altijd tamelijk veel mensen achtergesteld. En de werkloosheid bleek deze week nóg verder opgelopen. De crisis in de eurozone is daar debet aan, schreef de krant Business Day.

Zuma was er snel bij om de nieuwe Franse president Hollande te feliciteren. Deels om economische redenen, maar mogelijk ook vanwege oud zeer rond de Franse inmenging in Libië en Ivoorkust, suggereerden media. De relaties tussen Zuid-Afrika en Frankrijk stonden aardig onder druk het laatste jaar. Op Twitter werd vanwege Libië honend afscheid genomen van „oorlogsmisdadiger” Sarkozy.

De lokale economie, waarschuwde de Zuid-Afrikaanse top ambtenaar Lionel October woensdag in een toespraak bij de EU-vertegenwoordiging, is nog altijd veel nauwer verbonden met die van de EU dan met die van nieuwe beste vriend China. Maar terwijl de EU bezuinigen moest, besloot Zuid-Afrika tot grootschalige overheidsinvesteringen om mensen aan het werk te houden en de economie op gang te brengen. Belangrijkste adviseur hierbij: professor Joseph Stiglitz. Het invloedrijke economische orakel bezoekt Zuid-Afrika zeker twee keer per jaar en prees ook deze week de wijze waarop het land de crisis probeert te keren. „Geen enkele grote economie is er ooit bovenop gekomen door bezuinigingen”, zei hij.

Met stille diplomatie poogde de EU-missie de Zuid-Afrikanen woensdag op andere gedachten te brengen: elke bezoeker van de receptie kreeg bij vertrek een spaarvarkentje cadeau. Blauw met gele sterren.

Peter Vermaas