Fris, meer zon

Pas tegen het einde van de week lijkt er een einde te komen aan het voor mei te koude weer, maar tot die tijd is het nog steeds fris. Toch hebben we dit weekend niet echt te klagen, want een uitloper van een hogedrukgebied zorgt voor overwegend droog weer en ook nog eens geregeld zon. Vandaag valt er op een enkele plek een kortstondige bui, maar op de meeste plekken blijft het droog. Bij een matige, tot aan zee vrij krachtige noordwestenwind, wordt het een graad of 10 op de Wadden en hooguit 13 graden in Limburg. Ook de nacht naar zondag wordt een frisse. De wind neemt af en onder een vrijwel heldere hemel koelt het landinwaarts af naar 1 tot 3 graden. Op een enkele plek gaat het op waarnemingshoogte licht vriezen, en op uitgebreide schaal aan de grond.

Morgen is een vriendelijke dag die begint met veel zon. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken, maar de zon heeft de gehele dag de overhand. Met 12 tot 15 graden van noord naar zuid en een zwakke tot matige westelijke wind is, en voelt het minder koud.

Vanaf maandag blijft het een aantal dagen een kat-en-muisspel tussen hoge- en lagedrukgebieden met in eerste instantie vooral in het noorden van het land behoorlijk wisselvallig en fris weer. Vanaf woensdag is een stuk droger en vanaf donderdag ook duidelijk zachter.