Een twijfelaar en een hosselaar in New York

Cam met vriend Domingo Brown (Victor Razuk en Kid Cudi).

„We zijn ons hele leven al outsiders”, zegt Ben Epstein in het eerste seizoen van de HBO-serie How to make it in America. “Nu wil ik wel eens naar binnen.”

How to make it in New York was een betere naam geweest voor de serie. Want de stad is de ster van de show, en komt zowel gruizig en somber als glanzend en hip in beeld, in een snel gesneden montage en een energieke soundtrack. De serie komt van de makers van Entourage; een soort How to make it in LA.

In New York verkeren eind-twintigers Ben (Bryan Greenberg) en Cam (Victor Rasuw) in de hippe kunstenaarsscene. Hun vrienden zijn galeriehouder of ontwerper, maar Ben en Cam bevinden zich aan de rafelige randjes van het wereldje. Meisjes krijgen lukt ze aardig, maar het maken in de stad, of zelfs maar genoeg geld verdienen om de huur te betalen, is een probleem. Ben heeft talent, maar verspilt energie aan zelfmedelijden en liefdesverdriet over zijn ex Rachel. Volgens zijn vader heeft hij een ‘doorzettingsvermogenprobleem’. Cam is niets meer dan een hosselaar. Ze kopen eens een ladinkje leren jassen, dan weer een stapel skateboards, en verkopen die door op straat.

Als ze op een dag een mooie jeansstof op de kop tikken, besluiten ze dat het nu echt tijd is om door te breken: met hun eigen jeansmerk Crisp. Niet gehinderd door enige ervaring proberen ze een patroonmaker, een fabriek, en een investeerder te ritselen.

Voorlopig moeten ze het geld nog lenen van maffioso Rene, de neef van Cam, die net is ontslagenen uit de gevangenis. Een geweldige rol van Luis Guzman. Ook Rene wil het maken in Amerika, maar dan met de verkoop van energiedrankje Rasta Monsta, waarvan hij een deel van de rechten heeft gekocht. Ondanks zichzelf probeert Rene min of meer op het rechte pad te blijven. Hij krijgt daarbij hulp van een eerwaarde priester en de eigenaar van Rasta Monsta die bereid is het merk aan hem over te dragen.

Rene mag dan niet bereid zijn hard te werken voor zijn geld, hij weet wel wat hij wil en zal het krijgen ook. Dat kan niet gezegd worden van Ben, die wel wat weg heeft van de hoofdpersoon uit het boek Indecision van Benjamin Kunkel: een dolende ziel met alle mogelijkheden maar niet genoeg drive om keuzes te maken.

Ex Rachel weet ook niet goed wat ze wil – moet ze een nieuw leven beginnen met haar charismatische maar ook wat drammerige nieuwe liefde, succesvol hoteleigenaar, of toch teruggaan naar Ben, bij wie zij zich de bovenliggende partij kon voelen? Het eeuwige gerommel in de marge van de personages maakt de serie soms meer een tragikomedie dan een komedie. Het is maar goed dat Cam altijd optimistisch blijft.

How to make it in America kreeg in de VS gemengde kritieken en werd na twee seizoenen gestaakt, om ruimte te maken voor de nieuwe HBO-serie Enlightened. en dat is best jammer. Want een avondje op de bank met Ben en Cam is vermakelijk genoeg, en doet verlangen naar een stedentrip New York.

    • Janna Laeven