Dr. Zeepaard bakt een cake

Illustratie Roland Blokhuizen

de proefjesfabriek

Dit proefje moet je doen als je óók trek hebt in een omelet. Of zin om een cake te bakken. Het heeft te maken met bruggen. Echt!

Wat heb je nodig? - Een doosje eieren, een viltstift, een eierdop, een boek, een kommetje, tijdschriften en een tafel.

Wat moet je doen? - Zet drie eieren om beurten in de eierdop en trek over hun buik, langs de rand van de eierdop, een lijn met viltstift.

- Tik de eieren voorzichtig stuk aan de puntige kant en laat het eiwit en eigeel in een kommetje lopen: voor de omelet of het beslag.

- Breek stukjes van de eierschalen af tot aan het lijntje dat je getrokken had.

- Zet de drie halve eierschalen die je dan overhoudt in een driehoek op tafel en leg er een boek op.

- Wat denk je dat er gebeurt? Zou je er nog tijdschriften op kunnen leggen?

Hoe kan dat? De halve eierschalen hebben de vorm van ronde koepels. Die kunnen veel gewicht torsen. Net als bogen. Dat wisten de Romeinen al toen ze boogbruggen bouwden. Zulke bruggen zijn steviger dan die met een recht wegdek op rechte pilaren. Dat komt doordat een recht wegdek doorbuigt onder een gewicht, van een kar ofzo. De onderkant ervan wordt dan opgerekt (ietsje langer door het buigen) en de bovenkant ingedrukt (ietsje korter). Is de kar erg zwaar, dan kan de onderkant zo knappen of de bovenkant barsten. Een boog voorkomt dat: die vangt zulke trekkrachten (het rekken) en duwkrachten (het samendrukken) netjes op. Een koepel doet dat ook. En eierschalen dus. Daarom dragen ze met gemak een boek en wat tijdschriften.