Colombiaan Rubiano wint etappe, roze trui in Giro naar Italiaan Malori

Miguel Angel Rubiano heeft gisteren de zesde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Colombiaan van Androni Giocattoli sprong op ruim twintig kilometer van de finish weg uit een kopgroep van vijf. Adriano Malori (Lampre) werd op 1.10 tweede, Michal Golas (Omega Pharma-Quick Step) in dezelfde tijd derde.

Klassementsleider Ramunas Navardauskas eindigde op grote achterstand en is zijn roze trui kwijt. Die gaat naar de Italiaan Malori. Hij heeft een voorsprong van vijftien seconden op Golas. Ryder Hesjedal staat derde op zeventien tellen achterstand.

Een groep van vijftien renners besloot al vroeg in de 210 kilometer lange rit de aanval te kiezen. De langzaam uitdunnende kopgroep kreeg een maximale voorsprong van negen minuten van het peloton.

Op ruim twintig kilometer voor de finish in Porto Sant’Elpidio besloot Chavez op de voorlaatste klim de benen te nemen. Zijn achtervolgers probeerden het gat dicht te rijden, maar konden niet voorkomen dat zijn voorsprong opliep tot boven de minuut. De Colombiaan kwam uiteindelijk solo aan.

Pablo Lastras en Tylar Farrar haalden het einde van de etappe niet. De Spanjaard van Movistar werd na een val afgevoerd naar het ziekenhuis, Ferrar (Garmin-Barracuda) gaf op met een blessure aan zijn hand. Eerder knepen Romain Feillu en Thor Hushovd al de remmen dicht. (Novum)