Brieven opinie

Pak de op hol slaande hordes ook eens aan

‘Met de rug naar Europa’, ‘Burgers hebben aandacht nodig’ en ‘Populistische zigzag van de grote partijen’ (Opinie & Debat, 5 mei). Democratie, samenleving en beschaving staan onder druk van de massamens.

Grote denkers voorspelden deze opstand der horden en voorzagen een massamens met een grondhouding dat het leven gemakkelijk moet zijn, met een afkeer van autoriteit en gezag en met de eis dat onvervulde wensen zo snel mogelijk moeten worden verwezenlijkt.

Wat een gelijk krijgen ze! Handige demagogen misbruiken de crisis en beloven de massa een uitweg. Dit is in Nederland duidelijk zichtbaar door de enorme groei van de PVV en de SP. Het gebeurt in Griekenland, waar de horde massaal stemt op protestpartijen zonder oplossing. Het gebeurt in de door NRC Handelsblad zo treffend beschreven „Franse radeloosheid”. Het staat in andere crisisgevoelige Europese landen te gebeuren. Zo dendert de horde als een kudde lemmingen op de afgrond af van de dictatuur der meerderheid – de hyperdemocratie.

Onder druk van nivelleringsdrang, conformisme en egalitarisme worden afwijkingen van het gemiddelde verketterd, komt middelmaat aan de macht en worden rechten opgeëist waarvoor je niets bijzonders hoeft te kunnen, doen of zijn.

Opiniemakers durven de demagogische leiders van deze op hol slaande hordes aan te pakken, maar zijn zeer zuinig in hun kritiek op de massamens zelf. Ze moeten het softe idee overboord zetten dat de massamens slachtoffer is van de omstandigheden. Men moet ophouden weg te kijken bij de gemakzuchtigheid waarmee de massamens aanloopt achter ongefundeerde ideeën, oppervlakkige modes, populisme en irreële verwachtingen van demagogen.

Theo Pols

Bergeijk

Hulde aan PVV-leider Wilders dan maar?

Het is vernederend te moeten constateren dat het in feite Geert Wilders is geweest die de stekker uit dit kabinet heeft getrokken en dat de principes van de VVD en CDA hierbij geen rol hebben gespeeld. Wat dit betreft is een zekere ‘hulde’ aan Wilders wel op zijn plaats.

Het is jammerlijk om te zien hoe deelnemers aan en voorstanders van dit kabinet hun opluchting constateren over het vertrek van de PVV en politiek verder willen – Maxime Verhagen daargelaten. Ik adviseer ze hun politieke ambities aan een kapstok te hangen en een eerzame rol te zoeken in de maatschappij.

Richard Doop

Den Haag

Islam is niet inherent slecht voor vrouwen

Hafid Bouazza’s verbijstering vanwege de „roep om regenbogen van nuances wanneer zwarte daden ontmaskerd worden” is logisch maar onterecht (Opinie&Debat, 5 mei).

De critici die zich tegen Mona Eltahawy uitspreken, ontkennen niet de verschrikkelijke daden die vrouwen in de Arabische regio – zoals overal ter wereld – moeten ondergaan. Integendeel, zij zien dat niet alles zwart-wit is. Deze constatering is behulpzamer dan de visie dat de islam inherent slecht is voor vrouwen. Deze aanname doet geen recht aan de vele vrouwen en mannen die tijdens de Arabische Lente streden of strijden voor gelijke rechten.

Ook de Bijbel kent vrouwonvriendelijke uitspraken. Het gaat erom hoe ze worden geïnterpreteerd. De kern van religies blijft over het algemeen hetzelfde, maar de invulling van regels verandert. Ik ben gelovig én feminist, actief voor de kerk én werkzaam voor een vrouwenrechtenorganisatie. Ik weet dat er moslims en moslima’s zijn die strijden voor gelijke rechten van iedereen. De islam zien als een monolithische religie doet af aan deze strijd.

Sanne Meijer

Beleidsmedewerker WO=MEN Dutch Gender Platform

Minister De Jager past juist goed op ons geld

Marike Stellinga verwijt Jan Kees de Jager dat hij niet goed op ons geld past (Economie, 5 mei), maar een belangrijke reden dat in twee dagen een compromis tot stand kon worden gebracht, is het feit dat hij had gewerkt aan een plan om voor eind april een bezuinigingspakket te kunnen sturen aan Brussel. Door na de val van het kabinet onmiddellijk de IMF-vergadering te verlaten en naar Nederland te vliegen, is voorkomen dat Nederland een lagere kredietrating zou krijgen. Hiermee zijn honderden miljoenen bespaard aan rente op staatsobligaties.

Theo Mebius

Bilthoven