Brief over de plofkip

Den Haag moet juist wel een rol spelen in de verduurzaming

Er bestaan wettelijke normen voor hoeveel restanten van bestrijdingsmiddelen maximaal op groente en fruit mogen zitten dat in winkels en op markten aan consumenten wordt aangeboden. Het aantal overschrijdingen van die wettelijke norm is de afgelopen jaren drastisch gedaald, omdat supermarktketens bovenwettelijk eisen stellen aan hun groente- en fruitleveranciers, zo bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Die supermarkten deden dat omdat organisaties als Milieudefensie en Foodwatch hen daartoe stimuleren. Ieder jaar publiceren deze organisaties de Gifmeter, waarin de prestaties van de supermarkten op dit gebied worden geanalyseerd en gepubliceerd.

Het bevestigt wat Herman Lelieveldt in zijn opinieartikel schrijft (Opinie&Debat, 5 mei). Hij zegt dat maatschappelijke organisaties goede resultaten boeken door bedrijven rechtstreeks onder druk te zetten om hun aanbod te verduurzamen. Een voorbeeld dat hij noemt is het recente succes van Wakker Dier om de plofkip uit het productaanbod van Unilever, Olvarit en Struik te krijgen. Politiek Den Haag is volgens hem een machteloos labyrint, met een versplinterd politiek landschap, waar agribusinessbelangen het voor het zeggen hebben. Voor verduurzaming hebben we politiek dan ook gelukkig niet nodig.

Dat ben ik niet met hem eens. De politiek is onmisbaar om duurzame resultaten voor de lange termijn te borgen. Er is regelgeving nodig om ervoor te zorgen dat de plofkip voor altijd uit alle schappen en producten verdwijnt en om te garanderen dat groente en fruit in de winkelschappen geen resten landbouwgif bevatten. Het is een overheidstaak om voor bedrijven een gelijk speelveld te creëren. Want bedrijven zijn niet altijd in staat de duurzaamheid van hun producten terug te verdienen met een hogere prijs omdat prijsvechters zich daar niks van aantrekken en middels kiloknallers de concurrentie aangaan. Samenleving en bedrijfsleven kunnen voorop lopen en doorbraken bewerkstelligen. Het is aan de overheid impasses te doorbreken en algemene normen te stellen. Ze hebben elkaar nodig voor langdurige resultaten.

De parlementsverkiezingen van 12 september zijn een kans op een actieve groene politiek die samen met burgers en bedrijfsleven verduurzaming hoge prioriteit geeft.

Klaas Breunissen

Campagneleider duurzaam voedsel Milieudefensie