Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert wekelijks een bijzonder interieur. Deze week bij Adjiedj Bakas en Vinco David.

Huis Het herenhuis aan het Sarphatipark in Amsterdam, vijf verdiepingen met groot dakterras, werd eind negentiende eeuw gebouwd. Bakas houdt er ook kantoor. „De VVD-prominente Haya van Someren heeft hier gewoond. Heilige grond voor liberalen dus.” Trendwatcher Adjiedj Bakas kocht het pand achttien jaar geleden, snel daarna trok zijn huidige echtgenoot Vinco David bij hem in. De authentieke elementen – „dan weet je het wel” – werden met een grote verbouwing in ere hersteld, en gecombineerd met moderne elementen, zoals de knalblauwe stalen wanden van het trappenhuis.

Interieur Bakas („Ik lijd aan horror vacui”) heeft veel kunst in huis. „Vooral uit China, zoals de twee kamelen uit de zesde-eeuwse Tang-dynastie. We hebben een handelaar in Hongkong die geregeld mooie dingen voor ons weet te vinden. Een goede belegging bovendien, Chinezen beginnen hun eigen kunst weer terug te kopen. Als ik bejaard ben, kan ik de boel verkopen en daar een verpleegster van inhuren.” Vooralsnog wordt alles goed beveiligd en heeft de huishoudster strikte orders de beelden met niets anders dan haar plumeau aan te raken.

Tussen kunst en kitsch loopt in huize Bakas een dunne lijn. Het schilderij van de fluitende soefi is, geeft Bakas toe, vanuit Westers oogpunt „ontzettend Bollywood”. „Maar wél van een grote Indiase kunstenaar, Sanatan Dindi.” De fauteuils in art-decostijl, zijn gemaakt door de Groningse firma Schuitema.

Van Ikea „Niets! Oja, toch! Een keukenkrukje. Maar de Billy’s uit mijn studententijd zijn verdwenen.”

Meenemen bij brand De Chinese generaal op voetstuk waarnaast Bakas poseert. „We noemen hem Nelson.”