Beleggers nog niet overtuigd van bod op KPN

Een agressief bod van het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil zette dinsdag de toon voor de roerige week die KPN tegemoet ging. Het telecombedrijf zit in een lastig parket.

Het overviel KPN dinsdag een beetje: het bod van 8 euro per aandeel door de gigant uit Mexico, eigendom van miljardair Carlos Slim. América Móvil heeft zijn zinnen gezet op bijna een derde van de aandelen van KPN. Bijna, 28 procent om precies te zijn. Want boven de 29 procent willen de Mexicanen niet gaan: dat zou hen wettelijk verplichten een bod op het hele bedrijf te doen – dat zou tegen dezelfde waardering ruim 11,1 miljard euro moeten kosten.

Maar het grootste telecomconcern uit Latijns-Amerika bereikt er wel hetzelfde mee: met een minderheidspakket de facto controle over het beleid. Met 28 procent van de stemmen zal América Móvil buitengewoon machtig zijn op een aandeelhoudersvergadering die zelden of nooit door meer dan 50 procent van de stemgerechtigde aandeelhouders wordt bezocht. En dat voor de relatief lage investering van 2,7 miljard. América Móvil heeft reeds een belang van 4,8 procent opgebouwd, dus heeft nog ruim 332 miljoen aandelen van andere beleggers nodig om tot de beoogde 28 procent te komen. Mits, uiteraard, er genoeg zittende aandeelhouders te vinden zijn die het beoogde bod uit Mexico aantrekkelijk genoeg vinden.

KPN reageerde aanvankelijk gematigd positief, maar stelde de reactie op het bod al snel bij. Na enige uren beraad noemde KPN het als „ongevraagd” bestempelde bod te laag. „KPN is van mening dat de 8 euro per aandeel het bedrijf substantieel onderwaardeert”. Men liet weten zich op de verschillende strategische opties te beraden, waarbij de hulp is ingeroepen van de Amerikaanse zakenbanken J.P. Morgan Chase en Goldman Sachs.

De vraag is hoeveel opties het bedrijf heeft. KPN zit in een lastige situatie: het voormalige staatsbedrijf krijgt het bod op een slecht moment in de toch al niet goed gevulde maag gesplitst. De beurswaarde van KPN daalde in een jaar tijd met 40 procent en staat historisch laag. En intern staat het voormalige staatsbedrijf er ook al niet goed voor: voor 2013 is KPN van zins 5.000 banen te schrappen.

Koopjesjager América Móvil – eigenaar Slim verdiende zijn eerste fortuin door tijdens de Mexicaanse schuldencrisis begin jaren tachtig anti-cyclisch bedrijven op te kopen – is niet onder de indruk van de reactie van KPN. In een gesprek met Het Financieel Dagblad zei financieel bestuurder Carlos García-Moreno geen hoger bod op de aandelen te zullen doen. Het bod van 8 euro, dat een premie van ruim 23 procent boven de slotkoers van afgelopen maandag betekent, is volgens García-Moreno zeker niet te laag, zoals KPN beweert. „Ik snap niet hoe een premie op de huidige koers een onderwaardering kan zijn. In mijn taal kan dat niet”, zei de Mexicaan.

Het is nu afwachten hoe de aandeelhouders op het bod reageren. Het bod kan interessant zijn voor de korte termijnbelegger die vorige maand voor zo’n 7 euro is ingestapt. Of voor ‘oude’ aandeelhouders die al langer dan zes jaar in KPN zit – de laatste keer dat de koers blijvend door de 8 eurogrens schoot was begin 2006. Voor aandeelhouders die tussen toen en begin dit jaar instapten, betekent 8 euro boekverlies – dividenduitkeringen niet meegerekend.

Afgelopen donderdag bleek KPN er plotsklaps al één grootaandeelhouder bij te hebben. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft al sinds vrijdag 4 mei een belang van 10,1 procent in KPN, zo werd publiek gemaakt via het openbare register van toezichthouder AFM. Verwarring volgde. Want had dit iets te maken met het ongevraagde bod van América Móvil? Waren de Mexicanen al aan het hamsteren geslagen, of was KPN zandzakken aan het vullen? Verscheidene financiële bronnen, met kennis van het dossier, weerspraken het. Morgan Stanley zou toevallig kort voor het bod van América Móvil door de grens van 10-procent zijn geschoten, als gevolg van gebundelde en gecompliceerde handelsposities voor klanten. Geen fysiek belang dus dat druk op het biedingsproces kan uitoefenen.

Hoe de situatie rond KPN zich zal ontwikkelen is moeilijk te voorspellen. Een analist van ING noemt de situatie dusdanig „sensitief” en „speculatief” dat er nog niets over te zeggen valt. De ingezette strijd om KPN deed de koers van het aandeel hoe dan ook goed. Vrijdag sloot het aandeel op 7,79 euro – ruim 20 procent hoger dan de slotkoers daags vóór het Mexicaans bod. Maar nog altijd onder de 8 euro van de Mexicanen. Beleggers houden er dus rekening mee dat het bod van Carlos Slim sneuvelt.