Barroso bereikt punt waarop euro best zonder de Grieken kan

De Griekse kranten staan als vanzelfsprekend grotendeels bol van de politieke- en eurocrisis. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Duidelijker kon José Manuel Barroso niet zijn tegenover de eurolanden en Griekenland. “Als een lid zich niet aan de regels houdt, is het beter dat dat lid vertrekt.” Het is voor het eerst dat de voorzitter van de Europese Commissie openlijk zegt dat de Grieken de eurozone misschien beter kunnen verlaten.

In een interview met de Italiaanse nieuwszender SkyTG24 zei Barroso gisteravond respect te hebben voor de Griekse politieke partijen, die gisteren opnieuw geen coalitie wisten te vormen omdat sommige van hen absoluut tegen de begrotingsregels van de EU zijn. Maar de EC-voorzitter zegt ook te maken te hebben met zestien andere parlementen die het miljardenreddingsplan voor de Grieken hebben goedgekeurd.

Grieken stevenen af op nieuwe verkiezingen

Probleem in Griekenland is Syriza dat niet wil regeren met de conservatieven en socialisten die de deal met de EU hebben gesloten. De radicaal linkse partij is als grote winnaar van de verkiezingen fel tegen de door de EU en het IMF opgelegde bezuinigingen die als ruilmiddel voor het reddingsplan gelden.

De kans is groot dat er volgende maand opnieuw verkiezingen zijn in Griekenland, na die van vorige week zondag. President Papoulias zou dit weekeinde de partijleiders bijeenroepen voor een laatste poging om een coalitie te vormen. De paradox na de verkiezingen lijkt niet op te lossen. Een meerderheid van de kiezers heeft vorige week gestemd tegen het memorandum, maar een meerderheid zegt ook binnen de eurozone te willen blijven.