Asperges op reis

Even geen Elzasser bij de asperges voor

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben niet zo’n groentemannetje. Sperziebonen, aubergine, broccoli, worteltjes en bloemkool gedoog ik. De thans zo populaire ‘vergeten groenten’ vergeet ik liever. En witlof, andijvie en postelein vind ik ronduit gruwelijk. Alleen sla eet ik graag. Maar dan wel als voorgerecht en volgestapeld met dierlijke componenten. „Heb je wel groente gegeten?” Met deze vraag heeft mevrouw Hamersma inmiddels de rol van mijn moeder overgenomen.

Toch is er een groentesoort waar ik reikhalzend naar uitkijk: de asperge, de enige groente die het tot zelfstandig hoofdgerecht heeft geschopt. Het recept dat Joep Habets vorige week in Thuiskok publiceerde, heb ik dan ook met smaak gelezen. Binnenkort staan zijn ‘jakobsasperges’ bij ons op de rol. Mijn vrouw ook tevreden, want dan eet ik tenminste weer eens een complete maaltijd.

Nu is deze wat mij betreft natuurlijk pas echt volledig als daar ook een bijpassende wijn bij wordt geschonken. Habets tipte in de aanloop naar zijn receptuur aan dat de Elzasser wijnlobby jarenlang het alleenrecht voor Elzasser wijn als tafelgenoot van onze asperges heeft opgeëist.

Er was sprake van een heus mediaoffensiefje waarin de aanstaande annexatie van ons witte goud door de Fransjes werd aangekondigd. Onder de kop ‘Alsace & Asperges, gewoon lekker!’ werd op winkelposters een kwartetje Elzassers naar voren geschoven die de klus moesten klaren: pinot blanc, pinot gris, riesling en gewürztraminer.

Maar terugbladerend in mijn boekje wijn-spijsnotities, kom ik welnauwelijks Elzassers tegen. Bij asperges met een lichte vinaigrette zie ik mooie scores voor sauvignon blanc uit de Loire en Nieuw-Zeeland. Beide wijnsoorten kunnen de zuren van de stengels en de saus aan. Uitroeptekens heb ik staan bij de stuivende Quincy 2010 van Domaine Trotereau (13,50 euro) en bij de iets exotischer Astrolabe 2011 uit Marlborough (18,95 euro). En vanuit Oostenrijk schuift ook de Grüner Veltliner graag aan. Bijvoorbeeld Federspiel Ried Klaus 2010 van Weingut Jäger uit Wachau (10,95 euro). Groen en wit: gouden combinatie.

Verschijnt de asperge met ham, gesmolten boter, gekookt ei en een aardappeltje op tafel, dan voldoen voornoemde wijnen overigens ook. Maar denk dan ook zeker aan een frisse witte Bourgogne. Afgelopen week heb ik een geslaagd experiment uitgevoerd met Les Cordères 2010 van Paul et Marie Jacqueson uit Bouzeron, een blanc uit die contreien gemaakt van de aligotédruif (12,50 euro). En nu we toch in Frankrijk zijn, kunnen we ook mooi ook even de Savoie aandoen om daar een fles hyperactief bergwit van de jacquèredruif te ontkurken: Chignin 2011 van André et Michel Quenard (7,15 euro).

Dulden onze asperges ook Spaans? Zeker. Als u een verse verdejo schenkt. Met Nava Real 2011 haalt u een budget-Rueda in huis die gelukkig niet als een budget-Rueda smaakt (4,99 euro). Maar beknibbel niet als een verse zalm zich tegen de asperges heeft aanbemoeid. Maar liefst twee uitroeptekens en een gevlekte proefnotitie – kan wijn, kan een traan zijn – bij de witte Graves Clos Floridène 2010 (23,25 euro). Ik krijg alweer trek.

Of toch maar eerst eens aan de slag met Joeps jakobsasperges? Daarbij opteer ik voor Erste + Neue 2011 uit Alto Adige-Südtirol, een van de beste Müller-Thurgaus die ik het afgelopen jaar proefde (9,95 euro). Ik klap mijn boekje met proefnotities dicht als er een losse aantekening uitvalt: ‘Asperges met truffeljus, lamsvlees en aardappeltjes in de schil’ en daarachter staat: ‘Biologische rode Beaujolais. Régnié 2010. Guy Breton !!! (15,00 euro)’. Ach ja! Die moeten we dit seizoen ook weer eens doen.

Domaine Trotereau Quincy 2010, vierheemskinderen.nl Astrolabe 2011, legrandcru.nl Weingut Jäger Federspiel Ried Klaus 2010, winterbergwijnen.nl Paul et Marie Jacqueson, Les Cordères 2010, vojacek.nl André et Michel Quenard Chignin 2011, winefromthealps.nl Nava Real 2011, Boni, Coop, Deen, Dekamarkt, Hoogvliet, Jan Linders, Vomar, EM-TÉ Clos Floridène 2010, debruijnwijnkopers.nl Erste + Neue 2011, verkerk-wijnimport.nl Guy Breton Régnié 2010, desmaakimporteur.nl)