Allochtoon talent gaat verloren

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en naar het belang van winnen vandaag de dag.

De 23-jarige hbo-studente rechten Dellali Segbedzi won de ECHO-Award voor meest talentvolle niet-westerse allochtone student. Ze krijgt een summercourse aan UCLA in Los Angeles.

„Een docent heeft me voorgedragen voor de prijs. Ik viel op door mijn studieresultaten en door wat ik doe naast mijn studie: ik heb mijn eigen pruikenbedrijfje en werk bij een juridisch kantoor. De prijs is voor mij een teken dat ik op de goede weg zit. Ik was kort ervoor tijdelijk met mijn studie gestopt omdat ik twijfelde. Ik beschouw mezelf met mijn Ghanese en Antilliaanse roots niet anders dan andere Nederlandse studenten, maar merk dat ik me extra moet bewijzen, tijdens mijn studie en bij sollicitaties. Zo werd op de basisschool gezegd dat ik gedragsproblemen had, later bleek ik hoogbegaafd. Bij een klasgenootje werd die hoogbegaafdheid sneller erkend. Tijdens de presentatie die ik moest geven op de finale beargumenteerde ik dat er volgens mij op die manier allochtoon talent verloren gaat. De oorkonde hangt ingelijst in mijn kamer, maar het gelukkigste ben ik met de summercourse. En het netwerk natuurlijk. Hopelijk openen het ECHO-netwerk en mijn naam in de toekomst deuren.”

    • Dellali Segbedzi