‘Aanslagen Syrië werk van mysterieus Al-Nusra Front’

Enorme ravage met op de achtergrond beschadigde gebouwen door een van de explosies afgelopen week in Damascus. Foto Reuters

Het schimmige Al-Nusra Front heeft in een online videoboodschap de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee zelfmoordaanslagen in Damascus van afgelopen donderdag. Bij die beide aanslagen, de bloedigste sinds de opstand in maart vorig jaar begon, lieten 55 mensen het leven en raakten er honderden gewond.

De makers van de video, die namens het Al-Nusra Front zeggen te spreken, noemen de aanslagen een vergeldingsmaatregel voor de aanvallen die de troepen van president Bashar al-Assad op diverse woonwijken pleegden. ”We hebben onze belofte gehouden terug te slaan met explosies”, stelde een man met vervormde stem.

Of de online beelden inderdaad afkomstig zijn van de schimmige groepering is onmogelijk vast te stellen. Het Al-Nusra Front beweerde eerder op radicale websites de hand te hebben gehad in een aantal andere bomaanslagen.

De jihadisten-groepering werd vorig jaar gevormd nadat de opstand tegen Assad begon en riep op tot een gewapende strijd tegen het regime. Veel is er niet bekend over het Al-Nusra Front, Westerse inlichtingendiensten zouden vermoeden dat het gaat om een divisie van de Iraakse Al-Qaeda.