Aandeelhouder van KPN blij met Carlos Slim

Op het schaakbord van de beurs deed de Mexicaanse miljardair Carlos Slim Helú een onverwachte zet. De baas van América Movíl maakte dinsdag bekend dat hij voor 2,6 miljard een belang van 28 procent wil nemen in het Nederlandse KPN. Dat komt neer op een prijs van 8 euro per aandeel. Zittende aandeelhouders zijn de grote winnaars van de week. Het bod leidde tot een koerssprong van ruim 20 procent. Het aandeel KPN ging op 7,79 euro de week uit. Onverwachte winnaar van het miljardenbal rond KPN is Morgan Stanley. Donderdag werd bekend dat deze Amerikaanse zakenbank drie dagen voor het bod op KPN een belang van 10 procent kreeg in het Nederlandse bedrijf. Morgan Stanley boekt door het bod van Slim op papier een winst van ruim 150 miljoen euro.

... en dalers

Terwijl topman Elco Blok zoekt naar antwoord

Hij zit nu ruim een jaar, KPN-topman Eelco Blok. En het heeft in die periode niet meegezeten. Mobiele bellers die steeds minder sms’en, vaste klanten die overstappen naar de concurrentie, een hack in het computersysteem. KPN zit in de hoek waar de klappen vallen. Met als gevolg dat de koers van het Nederlandse telecombedrijf met 50 procent is gedaalde tot net boven de 6 euro. Nu Carlos Slim zijn moment heeft gekozen, moet Eelco Blok antwoorden. Meegaan met de Mexicaan wordt moeilijk. KPN vindt het bod van 8 euro per aandeel veel te laag maar Slim’s América Movil heeft laten weten dat er voorlopig geen euro bijkomt. Tijd voor plan B. Maar wat zal dat zijn? Een strategische partner, een bondje met de Nederlandse staat of toch een ouderwetse beschermingswal? Blok is aan zet.