Zege Cavendish in Giro

Wielrenner Mark Cavendish heeft gisteren voor de tweede keer in deze Giro d’Italia een massasprint gewonnen. De Engelsman won eerder deze week ook al de tweede etappe, op Deens grondgebied. Een dag later ging de wereldkampioen van 2011 keihard onderuit.

Cavendish was de snelste in de vijfde etappe over ruim tweehonderd kilometer van startplaats Modena naar finishplaats Fano. Hij versloeg de Australiër Matthew Goss, de ritwinnaar van afgelopen maandag. De Italiaan Daniele Bennati eindigde gisteren als derde. De Litouwer Ramunas Navardauskas behield de roze leiderstrui. Cavendish had in de slotfase geen concurrentie van de Amerikaan Tyler Farrar en de Noor Thor Hushuvd. Beide topsprinters waren kansloos na enkele korte beklimmingen in de slotkilometers.

De Nederlander Brian Bulgac had gisteren ook een rol van betekenis. De renner van de ploeg Lotto-Belisol reed tot dertig kilometer van de eindstreep in een kopgroep met drie medevluchters. De Nederlandse Raborenner Theo Bos, eerder licht gewond na een val, kon zich weer niet in de sprintstrijd mengen. Zijn Australische ploeggenoot Mark Renshaw werd veertiende.

De 95ste editie van de Giro moet na zes vrijwel vlakke etappes nog losbranden. Komend weekend rijdt het peloton door een heuvelachtig gebied langs de oostkust, waar lastige beklimmingen wachten. Het zwaartepunt van de Giro ligt in de derde (slot)week, wanneer de Alpen en de Dolomieten opdoemen.