Waarom is de Turkse groenteman zo goedkoop?

Marjolein Drenth uit Maastricht wil weten waarom de Turkse groenteman toch zoveel goedkoper is dan de bekende supermarktketens. ‘De supermarkt koopt meer in dus zou je verwachten dat ze goedkoper zijn’, schrijft ze.

We gaan boodschappen doen bij Slagerij Türkiyem in de Kanaalstraat in Utrecht. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, verkoopt Slagerij Türkiyem vooral groenten en fruit.

Op het lijstje: vier rode uien, twee bakken aardbeien, twee bananen, een bos munt, vier limoenen, een rode paprika, een tros tomaatjes en vier kiwi’s. Prijs aan de kassa: 5,60 euro.

Pardon? Bij Albert Heijn kosten de aardbeien alleen al 2 euro per bakje. „Als je veel inkoopt, is alles goedkoop”, zeggen ze aan de kassa bij Slagerij Türkiyem. „Op de juiste tijd en de juiste hoeveelheid. Niet naar de Albert Heijn gaan. Tasje erbij?”

Zit de Albert Heijn soms hun zakken te vullen over de rug van consumenten? „Nee, zo zit het niet”, zegt Randolf Aaldijk van fruitimporteur Origin Fruit Direct in Rotterdam. „De kosten van grote supermarkten zijn veel hoger. Denk maar aan duurdere winkelpanden in de binnenstad, meer personeel en een enorm assortiment. Dat moet allemaal betaald worden. Wat dacht je dat zo’n marktkraam kost?”

Daar komt bij dat supermarktketens als Aldi en Albert Heijn hoger geprijsd ‘verantwoord geproduceerd voedsel’ verkopen. Ze zijn zijn aangesloten bij Global Gap: een organisatie die standaarden vaststelt voor milieuvriendelijk geproduceerde groenten en fruit. Een Turkse groenteboer hoeft zich hier niet aan te houden.

De supermarktconsument neemt alleen genoegen met perfect gepolijst en gekleurd fruit en dat drijft de prijs op. „Een banaan met een spikkeltje is niet te verkopen”, verzucht John Heezen van groente- en fruitgroothandel Heezen Holding.

De eisen gaan omhoog. „Neem pitloze druiven”, zegt Heezen. „Daar hoorde je vroeger nooit iemand over. In een druif zit toch een pit, of niet dan? Dat moet dan allemaal maar goedkoop zijn zeker?”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl