Vreemde vogel

Vorige week bezocht Telegraaf-journalist Mike Verweij beroepsvoetballer Purrel Fränkel (35) voor ‘een openhartig gesprek’. Fränkel was de eerste eredivisiespeler die in een seizoen drie eigen doelpunten maakte Purrel moest vijftien dagen naar de gevangenis, waardoor hij de belangrijke promotie/degradatiewedstrijden van zijn werkgever De Graafschap ging missen. Purrel: „Het voelt alsof ik in een wasmachine zit,

Vorige week bezocht Telegraaf-journalist Mike Verweij beroepsvoetballer Purrel Fränkel (35) voor ‘een openhartig gesprek’.

Fränkel was de eerste eredivisiespeler die in een seizoen drie eigen doelpunten maakte

Purrel moest vijftien dagen naar de gevangenis, waardoor hij de belangrijke promotie/degradatiewedstrijden van zijn werkgever De Graafschap ging missen.

Purrel: „Het voelt alsof ik in een wasmachine zit, mijn leven staat op z’n kop.”

Ze hadden zijn rijbewijs afgepakt, omdat hij in een onverzekerde auto reed. Daarna werd hij zonder rijbewijs aangehouden bij een verkeerscontrole en daarna kwam hij niet opdagen bij zijn rechtszaak.

Purrel: „Stom, stom, stom. Neem dit soort zaken serieus, verschijn op zittingen en raadpleeg altijd een advocaat.”

Via Mike Verweij en De Telegraaf hoopte hij de mensen duidelijk te maken dat hij geen crimineel of misdadiger is. Wat Mike Verweij en De Telegraaf daarvoor terugwilden bleef onbekend, exclusiviteit en een bakje De Graafschap-roddels waarschijnlijk.

Zelf ken ik Purrel uit zijn tijd bij Vitesse, een niet zo succesvolle periode. In korte tijd vestigde hij twee records: hij maakte het snelste eigen doelpunt uit de geschiedenis van de eredivisie – 9 seconden – en hij was de eerste eredivisiespeler die in een seizoen drie eigen doelpunten maakte. Populair word je niet met dit soort acties.

Na zijn vertrek bij Vitesse bleef ik hem volgen. Af en toe haalde hij het nieuws. De KNVB schorste hem wegens ‘blowen’ en hij blesseerde zichzelf door een wasmachine op zijn teen te laten vallen. In zijn carrière gaf hij twee interviews aan Voetbal International, waardoor de mens Purrel Fränkel zichtbaar werd.

Over zijn jeugd in Suriname: „Opa hield vijf koeien. Wat een rotwerk! ’s Avonds verwarmde opa de melk om bacteriën te doden. Ik moest dan achter de pot staan en het vuur uitzetten zodra de melk begon te koken. Maar dat waren enorme hoeveelheden, het duurde lang en soms viel ik dan ook in slaap. Tot ik wat begon te ruiken. Haha, wat een geweldige tijd!”

Over armoede: „Wij waren als kind dolgelukkig als we ijsblokjes hadden om in ons drinken te doen, terwijl sommige kinderen in Nederland nu echt álles hebben wat ze willen.”

Over Telstar, zijn eerste profclub: „Ik was direct verkocht toen ik het stadion zag. En we kregen broodjes en sokken, dat was ik allemaal niet gewend.”

Met zo’n achtergrond denk je niet aan een autoverzekering, een beetje voetbalclub regelt dat voor je, zoiets kun je dus niet aan De Graafschap overlaten. Purrel Fränkel is geen crimineel, maar na een paar van dit soort interviewtjes en incidentjes ben je in de voetbalwereld wel meteen een vreemde vogel.

Over vogels gesproken. Twee dagen geleden schreef ik over Hertog II, de Vitesse-vogel die tegen een ruit van een vipbox vloog. In dat stuk stond de volgende zin: ‘Er werd niemand geraakt.’ Een feitelijke onjuistheid. Persvoorlichter Ester Bal van Vitesse meldde het volgende: „Nou Hertog II is dus toch op iemand gevallen. De vogel is na de landing gaan krabben, zou ik ook doen als ik tegen een raam was gevlogen. De man heeft zijn kapotte broek opgestuurd. Best een dure, een Diesel van 140 euro. Ondanks dat het slachtoffer een Ajax-supporter is zullen we de schade vergoeden.”