Uitgelicht

Film

The Day the Earth Stood Still. (Scott Derrickson, 2008, VS/Canada).Remake van gelijknamige sf-klassieker uit 1951 van Robert Wise moet het vooral hebben van verbeterde special effects en een veranderde boodschap: we dreigen ons niet meer op te blazen met atoomwapens maar door milieuverontreiniging. Wetenschapper Helen Benson (Jennifer Connelly) is getuige van de landing van alien Klaatu (Keanu Reeves), die met een waarschuwing én een deadline blijkt te komen. RTL5, 20.30-22.35u.

Pour elle. (Fred Cavayé, 2008, F)Misdaaddrama. Leraar Julien Auclert en zijn vrouw Lisa leven een rustig en alledaags bestaan met hun zoontje Oscar. Tot op een dag de politie bij hen binnenvalt en Lisa arresteert. Ze wordt beschuldigd van moord op haar baas. Julien is ervan overtuigd dat er een misverstand in het spel is, maar Lisa wordt veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Julien beraamt een plan om haar uit de gevangenis te bevrijden. Met Vincent Lindon en Diane Kruger. Canvas, 22.25-23.55u.

Quiz Show. (Robert Redford, 1994, VS). Wervelende en toch genuanceerde reconstructie van een Amerikaans televisieschandaal in de jaren 50: White Anglo-Saxon Protestant Charles van Doren (Ralph Fiennes), meervoudig winnaar van de immens populaire Twenty-One Show, blijkt vooraf de antwoorden van de producenten gekregen te hebben. Die wilden namelijk graag af van de voorgaande winnaar Herbie Stempel (John Turturro), omdat die minder representatief is – en bovendien Joods. Scherp commentaar op de tv-industrie én de Amerikaanse samenleving in de jaren 50. Eén, 23.30-01.35u.

Une enfance volée: L’affaire Finaly. (Fabrice Genestal, 2008, F). Tv-drama gebaseerd op een waar gebeurde, pijnlijke geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden twee Joodse kinderen, Robert en Gérald, verborgen in een religieuze instelling en vervolgens toevertrouwd aan verzetsstrijder Antoinette Brun, die hun wettelijke voogdes wordt. Wanneer aan het eind van de oorlog een familielid de kinderen opeist, weigert Antoinette (gespeeld door Charlotte de Turckheim) de jongens terug te geven. Nederlands ondertiteld. TV5, 23.55-01.30u.

Informatief

Louis Theroux. In deze aflevering onderzoekt Louis Theroux de toenemende dementie bij Amerikaanse bejaarden. De Amerikaanse ‘babyboomers’ hebben de pensioenleeftijd (bijna) bereikt. Ze dromen van een zorgeloze oude dag, met ruime financiële middelen. Wat in de tuin werken, golf spelen of genieten van de zon: hun welverdiende beloning voor decennia hard werken. Maar de pijnlijke realiteit is dat de meerderheid van de Amerikaanse senioren getroffen zal worden door dementie of zal moeten zorgen voor een partner die er last van heeft. Theroux bezoekt onder meer de 69-jarige Gary. Hij weet niet meer dat hij getrouwd is met Carla en gelooft dat hij opnieuw in militaire dienst is. Afl.: I can’t remember. Canvas, 20.40-21.40u.

Zembla: ondergang van een onderwijsgigant. Tienduizenden leerlingen uit Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Almere dreigen hun opleiding niet af te kunnen maken door het miljoenenverlies van onderwijsgroep Amarantis. In april werd bekend dat de groep opgesplitst wordt in vijf onafhankelijke onderdelen, ten koste van 250 banen. Amarantis kwam in financiële nood door de ongebreidelde expansiedrift van de schoolleiding. Er werd te veel uitgegeven aan gebouwen en personeel, terwijl afname van het aantal leerlingen juist vroeg om een terughoudender beleid. Een reconstructie. Ned.2, 21.20-22.00u.

Amusement

Flikken Antwerpen. Vlaamse politieserie. Een waardevol madonnabeeldje wordt uit een kerk gestolen. De buurtbewoners beschuldigen een zesjarig jongetje van de diefstal, maar als deze uit de kerktoren valt, is het voor het politieteam wel duidelijk dat er meer speelt. Afl. De zwarte Madonna. Met Guy van Sande en Lien van de Kelder. Ned.1, 20.30-21.30u.

Hoe is het toch met...Bert van Leeuwen gaat op zoek naar Bekende Nederlanders die uit het beeld zijn verdwenen. In deze aflevering Agnes Kant, die op haar politieke leven terugkijkt, en Koos Alberts over zijn ongeluk, 25 jaar geleden. Van Leeuwen belt ook aan bij ‘dakevangelist’ Joop van Ooijen. Ned.1, 22.25-23.00u.

Episodes. De eerste aflevering van seizoen 2 van deze Brits-Amerikaanse comedyserie, waarin het Britse echtpaar Sean en Beverly Lincoln de kans krijgt een Amerikaanse versie van hun succesvolle tv-serie te maken. In seizoen 2 is inmiddels het huwelijk wel over, na Beverly’s fling met hoofdrolspeler Matt LeBlanc (gespeeld door Matt LeBlanc; Joey uit Friends). Matts vriendschap met Sean heeft logischerwijs daardoor ook wat schade opgelopen. De drie zullen echter een manier moeten vinden om samen te werken, aangezien de tv-serie op het punt staat in première te gaan. BBC2, 23.00-23.30u.