Teju Cole

Open City van Teju Cole, kan op veel #twitlit lezers rekenen. Opvallend veel mannen doen deze keer mee. De eerste reacties zijn aftastend. Er zijn lezers die zich direct gewonnen geven door de mooi lichte observaties van de hoofdpersoon Julius tijdens zijn eenzame omzwervingen door New York: ‘Prachtig begin Open City. Heb ‘Das Lied von der Erde’ opgezet. Gesprek met leermeester en dood buurvrouw zetten aan tot denken.’ Anderen moeten wennen aan het onthechte proza. ‘Wandeltempo van Open City bevalt me’, twittert een lezer, die meteen daarop laat volgen: ‘Julius’ persoonlijke en intellectuele afstand houdt mij als lezer ook op afstand.’

Naast Adriaan van Dis leest ook Philip Huff mee. Op 22 mei ga ik met hem over het boek in gesprek. Eind deze maand beantwoordt Teju Cole vragen van lezers. Zondag zendt de VPRO een portret van hem uit in de serie Nieuwkomers. (Bas Heijne)

    • Bas Heijne