Spanje: geen geld voor groei

‘Het dictatoriale discours van de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, heeft steeds minder volgelingen”, stelde een socialistische politicus. ,,Ik hoop niet dat u de laatste der Mohikanen bent die volhoudt aan deze bezuinigingsdoelen”, hield hij premier Mariano Rajoy voor. Die sprak à la de Duitse kanselier Angela Merkel: ,,Het op orde brengen van de financiën en economisch herstel zijn twee zaken die niet los staan van elkaar. We kunnen het begrotingstekort zo hoog maken als we willen. Maar als niemand ons geld wil lenen, kunnen we helemaal niks uitgeven.”

Lagere overheden, banken en bedrijven zijn al nagenoeg afgesloten van de financiële markten, legde Rajoy uit.

De premier heeft gelijk dat de kredietschaarste in bankwezen en bedrijfsleven, en de vermindering van de particuliere schuldenlde economie óók doen krimpen . Maar de 35 miljard bezuinigingen en lastenverhogingen van zijn regering doen dit eveneens. Dat de begrotingsdoelen niet gehaald dreigen te worden, tekent de smalle middenweg die zijn regering zoekt.

Economen adviseren Rajoy vooral vertrouwen te wekken met structurele hervormingen en budgetbeleid voor de middenlange termijn. Veel maatregelen, klagen zij, moeten snel miljarden opleveren, maar brengen de huishouding niet structureel op orde.

Merijn de Waal