Sap wil referendum over lijsttrekkerschap GroenLinks

Jolande Sap wil een referendum over het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap wil een referendum over het lijsttrekkerschap van de partij. In de huidige opzet wordt op 31 mei openbaar wie er kandidaat zijn, maar dat vindt ze te laat. Ze wil, nu er andere kandidaten lijken te zijn, de tijd hebben voor een campagne.

Normaal gesproken wordt op 31 mei bekend wie er kandidaat-lijsttrekker zijn, waarna op 30 juni op het partijcongres gekozen wordt. In het reglement stond bovendien dat een kandidatuur tot 31 mei geheim moest blijven, maar dat is nu geschrapt. Als het aan Sap ligt, kan de campagne versneld van start. Ze heeft het partijbestuur, dat over de procedure beslist, naar eigen zeggen voorgesteld de opzet te wijzigen. Het bestuur zou het als ‘een interessante optie’ beschouwen, laat een woordvoerder van Sap weten aan NRC Handelsblad.

Hiermee anticipeert Sap op eventuele andere kandidaten voor de eerste plek op de kieslijst, zegt politiek verslaggever Erik van der Walle:

“Als duidelijk was dat ze de enige kandidaat was, dan was aanwijzing slechts een formaliteit. Maar blijkbaar houdt ze er, na de geruchten over de kandidatuur van Tofik Dibi die sinds maandag de ronde doen, rekening mee dat er serieuze tegenkandidaten zijn.”

“Het is nog even afwachten of er andere kandidaten zijn en hoeveel, maar ik ga met plezier de strijd aan”, liet Sap vandaag weten aan persbureau Novum. “Ik ga niet over de procedures, dat is ons partijbestuur, maar voor de partijdemocratie is het mooi.”