Rutte is niet geïnteresseerd in versoepeling begrotingsregel

“Nederland gaat niet voor het behalen van maximaal 3 procent begrotingstekort in 2013 omdat Europa dat wil, maar omdat we het zelf van belang vinden.” Dat zei demissionair premier Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie. Speculatie over mogelijke versoepeling van de regel wees hij daarom van de hand.

Volgens Rutte is elk lidstaat zich ervan bewust dat de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht. Ondanks de demissionaire status blijft Nederland niet achter, zei hij. “We zijn er alsnog in geslaagd een stabiliteitsprogramma naar Brussel te sturen dat uitgaat van 3 procent in 2013.” De lijsttrekker van de VVD prees de vijf partijen die daarbij betrokken waren: zijn eigen partij, het CDA, maar ook “all credit” voor GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.

‘Niet op zoek naar versoepeling’

Eurocommissaris Olli Rehn deed vanochtend de lenteprognose voor de Europese economieën uit de doeken. De belangrijkste mededeling: Europa zit in een milde recessie. Nederland staat er volgens de Europese Commissie niet goed voor. Er wordt meer krimp en minder herstel voorzien dan het CPB eerder naar buiten bracht.

Die uitspraken had Rutte verwacht, zei hij. “Het is geen vrolijk beeld.” Hij had niet gezocht naar eventuele toespelingen of Nederland op clementie kan rekenen wat betreft de drieprocentsregel. “Volgens mij biedt hij die niet, en we zijn er ook niet in geïnteresseerd. We doen het niet omdat Europa het vraagt, maar omdat we het zelf belangrijk vinden onze overheidsfinanciën op orde te hebben.”

‘Nederlander begrijpt noodzaak van bezuinigen wel’

Volgens de demissionair premier wordt de gemiddelde Nederlander “onrustig van overheidstekorten” en steunt hij daarom het terugdringen ervan. “De Nederlander realiseert zich dat het niet goed is als je thuis meer uitgeeft dan er binnenkomt. En dat dat voor de regering ook geldt.” Voor kapotbezuinigen is hij niet bang, omdat hij “vooral bang is voor wat er gebeurt als je het niet doet.”

“Natuurlijk heeft het effect op de economische groei als je geld uit de economie haalt. Daarom wil het zuiden van Europa het laten oplopen. Maar je moet uiteindelijk de rekening betalen. Je kunt niet als een baron Münchhausen jezelf uit het moeras trekken. Zuid-Europese landen denken dat ze dat kunnen doen.”

    • Peter Zantingh