RET neemt gesprekken op

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET maakt geluidsopnames van gesprekken van tramreizigers. De opnames zijn alleen achteraf te beluisteren als de vervoerder aangifte doet van een geweldsincident, of op verzoek van de politie.

Dat heeft de Rotterdamse trammaatschappij laten weten in reactie op berichtgeving van weekblad Elsevier over vermeende afluisterpraktijken in de tram. Een journalist van het weekblad zag onlangs hoe een trambestuurder van de RET melding maakte van een racistisch incident op basis van een elektronisch opgenomen gesprek. Het bericht leidde tot een storm aan reacties. Rotterdamse gemeenteraadfracties eisen opheldering, de PVV en GroenLinks in de Kamer hebben vragen gesteld.

De RET ontkent met klem dat trambestuurders kunnen meeluisteren met gesprekken van passagiers. Wel wordt gebruikgemaakt van beveiligingscamera’s die ook geluid registreren. De apparatuur hangt in de nieuwste trams, waarvan er ongeveer 40 rondrijden in Rotterdam. De geluidsopnames zijn bedoeld „om bij incidenten net even een completer beeld te geven van de situatie”, legt een RET-woordvoerder uit. „Als in de tram bijvoorbeeld een knokpartij uitbreekt, wil de politie weten wat eraan vooraf is gegaan. Camerabeelden geven daar niet altijd uitsluitsel over. Geluid kan daarbij helpen.”

De audiogegevens worden 48 uur na opname vernietigd en zijn alleen te beluisteren door daartoe bevoegd personeel. Het gaat de vervoerder enkel om het verbeteren van de veiligheid in de trams, zegt de woordvoerder. „Mensen worden écht niet bespied. Wij hebben er geen enkel belang bij om passagiers af te luisteren. We zijn een tramvervoerder, geen inlichtingendienst.”

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) was nog niet door de RET op de hoogte gesteld van het gebruik van beveiligingscamera’s om audio op te nemen. De vervoerder moet deze aanpassing binnen een jaar melden. Een woordvoerder van het CBP zegt dat er gisteren telefonisch contact is geweest met het trambedrijf. „De RET heeft aangegeven dat er niet wordt ingezoomd op individuele gesprekken en dat voor het beluisteren van de opnamen toestemming nodig is van de officier van justitie. Daarom zien wij vooralsnog geen aanleiding om op te treden.”