‘Raad van toezicht Amarantis wist van financiële problemen’

Gebouw van de Amarantis Onderwijsgroep aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam. Beeld: Google Streetview

Voormalig voorzitter van de raad van toezicht van scholengroep Amarantis, Koos Janssen, was al in februari 2010 op de hoogte van de grote financiële problemen waar de instelling mee kampte, maar greep niet in.

René s’Jacob, lid van het college van bestuur van de instelling, zegt dat vanavond in het televisieprogramma Zembla, zo meldt de Stentor vanochtend.

Volgens s’Jacob heeft Janssen in 2010 middels een brief in “hele scherpe bewoordingen uitgelegd wat de financiële positie van Amarantis was’’. Ook zou de voorzitter toen zijn “garantie hebben ingetrokken dat de organisatie financieel levensvatbaar wordt’’.

Vorige maand bleek dat Amarantis mede als gevolg van het kopen van derivaten (renteverzekeringen) in grotere financiële problemen verkeert dan bekend was. Naast 85 miljoen euro aan leningen blijken in de boeken ook derivaten te staan, waarop een verlies dreigt van 7 miljoen.

Interim-bestuurder Marcel Wintels liet toen weten dat hij de groep van 55 scholen en 30.000 leerlingen wil opsplitsen. Hij hoopte dat andere onderwijsinstellingen de onderdelen overnemen die niet zelfstandig kunnen voortbestaan. Deze reddingsoperatie stuitte vervolgens op weerstand van scholen in het voortgezet onderwijs.

    • Annemarie Coevert