Qatar neemt ‘groot belang’ in Shell

Het staatsinvesteringsfonds van Qatar breidt zijn overzeese belangen verder uit, door een belang te nemen in olie- en gasmaatschappij Shell. Dat heeft de Brits-Nederlandse oliemaatschappij vandaag bevestigd. Over de grootte van het belang wil Shell geen mededelingen doen.

The Middle East Economic Survey
berichtte eerder dat Qatar in “vergevorderde gesprekken” was om een belang van tussen de 3 tot 5 procent te nemen.

Shell in een verklaring:

“We zijn verheugd en verwelkomen Qatar als een langetermijn- en groot aandeelhouder van Shell. Deze stap benadrukt onze uitstekende strategische relatie met de Qatarese staat.”

Het Qatarese investeringsfonds is een van de grootste in zijn soort en investeert over de hele wereld in onder meer aandelen, obligaties en vastgoed.

Shell wil niet zeggen wat de directe gevolgen zijn voor zijn activiteiten in het Arabische land. Het olieconcern bezit daar een belang van dertig procent in een fabriek voor vloeibaar gas, alsmede een fabriek die van aardgas brandstoffen en smeermiddelen maakt. Ook kijkt het bedrijf naar mogelijke investeringen in raffinaderijen en de petrochemie in het land.

Qatar is dankzij zijn grote gasreserves, die ongeveer een derde van de totale wereldvoorraad beslaan, een van de rijkste landen ter wereld. Het bruto binnenlands product bedroeg in 2011 ruim honderdduizend dollar (77 duizend euro) per hoofd van de bevolking.