Proces Breivik stilgelegd door schoenengooier

Massamoordenaar Anders Behring Breivik wordt de zaal uitgevoerd door politieagenten, 11 mei 2012. Foto Reuters / Heiko Junge

Op dag zeventien van het proces tegen Anders Behring Breivik is het proces even onderbroken nadat een broer van een van de slachtoffers een schoen gooide naar Breivik. De schoen miste, maar raakte wel een van de advocaten van Breivik, Vibeke Hein Baera, die het dichtst op het publiek zat.

De broer van een van de slachtoffers schreeuwde: “Je hebt mijn broer vermoord, ga naar de hel!” Mensen uit het publiek in de zaal klapten, begonnen te huilen of riepen ‘bravo’. Correspondent Luuk Mulder, die het proces in Noorwegen volgt, twittert:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder BREKEND. Breivik zitting geschorst. Een nabestaande gooide een schoen naar Breivik en riep “Jij hebt mijn broer vermoord, go to hell”

Inmiddels is het proces weer hervat. De schoenengooier is overstuur afgevoerd. Volgens een Zweedse journalist wenste hij Breivik naar de hel toen hij uit de zaal werd geleid, zo meldt Novum.

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Rune Bjørvik van de politie Oslo vertelt de pers dat de schoenengooier met een ambulance is afgevoerd. Hij was zeer overstuur.

Breivik heeft het publiek toegesproken toen de zaak weer werd hervat en hij de zaal binnen werd geleid:

“Als jullie iets willen gooien, moeten jullie dat doen als ik de zaal in- of uit word gevoerd. Dankjewel.”

Eerste incident sinds start proces

Het incident vond plaats tijdens de presentatie van autopsierapporten van de slachtoffers. Volgens Breivik kloppen sommige van de autopsierapporten niet, omdat hij de schoten door het hoofd altijd als laatste zou hebben afgevuurd. De afgelopen week hebben overlevenden van de ramp op het eiland Utoya, waar hij 69 mensen doodde, aangrijpende getuigenissen afgelegd. Mulder meldt op Twitter dat Breivik vandaag verklaarde dat hij een van de overlevenden die gisteren een getuigenis heeft afgelegd, niet heeft vermoord omdat zijn magazijn leeg was.

De schoen die werd gegooid is het eerste incident in het proces tegen Breivik, dat voor velen emotioneel is, maar verder rustig verloopt. Het proces hoefde nog niet eerder te worden stilgelegd.

Breivik heeft tijdens het proces nauwelijks emotie getoond. Hij heeft de moorden bekend, maar ontkent strafrechtelijke verantwoordelijkheid. Volgens hem heeft hij met zijn daad de Noorwegen verdedigd tegen het multiculturalisme en de Islam. Hij is er alles aan gelegen te voorkomen dat hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, omdat dat betekent dat zijn politieke motieven worden ondermijnd door het gegeven dat hij wilsonbekwaam was toen hij de aanslagen pleegde.

Volg @stvbrg op Twitter voor live updates vanuit de rechtszaal. Volgende week is ook @luukmulder weer bij het proces aanwezig.