Pas verschenen

Julia Franck: Rug aan rug. Wereldbibliotheek, 320 blz. € 19,90

Familiegeschiedenis die zich afspeelt in naoorlogs Duitsland, waarbij de verhoudingen tussen een moeder en haar kinderen onder druk komt te staan na de bouw van de Berlijnse Muur. Franck kreeg voor haar vorige roman De middagvrouw de Deutsche Buchpreis.

Hans Groenewegen: Met schrijven zin verzamelen. Over poëzie in de Lage Landen. Wereldbibliotheek, 400 blz. € 29,90

Criticus en essayist Hans Groenewegen gaat in deze kronieken in op de vraag hoe poëzie gelezen moet worden. Een criticus moet poëzie beoordelen zonder standaard. En er is een pleidooi voor het memoriseren van gedichten.

Philip Hoorne: Het is fijn om van pluche te zijn. Van Gennep, 56 blz. € 17,90

Nieuwe bundel van de dichter Philip Hoorne met 42 gedichten, waaronder die met titels als ‘mijnheer van zwijn is een beetje sjagrijn’, ‘groetjes uit Rusland’ en ‘het loze zwemmertje’.

Michael Krüger: Voor het onweer. Vert. Cees Nooteboom, De Bezige Bij, 192 blz. € 22,90

Cees Nooteboom maakte een keuze uit de poëzie van de Duitse dichter Michael Krüger, die in zijn gedichten alledaagse zaken beschouwt.

Joost Nijsen: ABC van de literaire uitgeverij. Podium, 266 blz. € 15,-

Abecedarium van de uitgever van Podium dat met de A van aanbieding begint en eindigt met de Z van zelf-uitgeven.

Orhan Pamuk: Het museum van onschuld (Masumiyet Müzesi). Vert. Margreet Dorleijn, De Bezige Bij, 736 blz. €12,50

Heruitgave van de eerste roman die Pamuk schreef na de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur in 2006. ‘Nu moet het boek – over de een 30-jarige man die een museum opricht voor een onbereikbare liefde – bijeengehouden worden door een verhaallijn die te dun is om zeshonderd bladzijden te omspannen en door een vertellende hoofdpersoon die maar niet interessant wil worden’, aldus Ger Groot (Boeken 11.11.2009).

Recensiekoning recenseert Nederland. Bruna. 176 blz. € 14,95

Verzameling van stukken uit de Volkskrant aangevuld met nieuwe recensies van niet alleen boeken, cd’s, films en toneel, maar ook ‘koffiemelk, apenkooi, iepenzaden, foekepot, nepbitterkoekjes of een nijdig briefje aan een deur in de Jordaan’.

Hunter S. Thompson: Fear and Loathing in Las Vegas. Angst en walging in Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas. A Savage Journey To The Heart Of The American Dream). Vert. Guido Golüke, Lebowski, 222 blz. € 12,50

Heruitgave van journalistieke klassieker van Thompson (1937-2005) over twee mannen die met een kofferbak vol drugs en drank verslag moeten doen van een motorwedstrijd. Het worden trips naar het hart van The American Dream. Verscheen in 1971, en werd later verfilmd door Terry Gilliam met Johnny Depp en Benicio Del Toro.