OV-bedrijf Syntus zit in geldnood

Vervoersbedrijf Syntus verkeert in grote financiële problemen. Het bedrijf, in handen van NS en het Franse vervoersbedrijf Keolis, sloot 2011 af met 5 miljoen euro verlies. Voor buslijnen in de Veluwe zijn verkeerde berekeningen gemaakt, waardoor ze verlieslijdend zijn. Syntus verzorgt het bus- en treinvervoer in Gelderland en Overijssel.

In 2010 kreeg het van de provincie de buslijnen na aanbesteding. „Naar ons idee waren de financiële aannames realistisch”, zegt een woordvoerder. „Maar tijdens het rijden bleken die toch te optimistisch.” Volgens de NOS is er vanaf juni geen geld meer en is de vervoerder dan voor het voortbestaan afhankelijk van aandeelhouders. Syntus wil dat niet bevestigen, maar zegt alleen dat de reiziger niets zal merken van de problemen. NRC