Opnieuw banen weg bij RBS

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat de komende achttien maanden honderden van de 1.900 banen schrappen in Nederland. Dat heeft een woordvoerder van de bank vanochtend bevestigd. Het personeel is afgelopen woensdag al ingelicht.

Als gevolg van de saneringsmaatregel moeten straks onder andere 330 van de 490 werknemers die op ondersteunende en administratieve afdelingen werken, op zoek naar een nieuwe baan. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Bij circa de helft van de banen die worden geschrapt, gaat het om werknemers met tijdelijke contracten.

De bekendmaking van RBS volgt op een eerder aangekondigde ontslagronde in januari. Toen werd al duidelijk dat bij RBS wereldwijd 3.500 banen verdwijnen aangezien de Britse bank stopt met zijn zakenbankactiviteiten (fusie- en overnameadvies en de handelsdivisie).

In Nederland, waar RBS sinds de overname van de internationale tak van ABN Amro sinds 2007 aanwezig is, ging het om naar schatting vijftig banen.

De aanleiding voor de nieuwste herstructurerings- en saneringsmaatregelen zijn tegenvallende resultaten. In 2011 leed de Britse bank 2 miljard pond (2,38 miljard euro) verlies, in vergelijking met 1,1 miljard pond een jaar eerder. Het verlies was groter dan analisten voorspeld hadden. RBS streeft naar een efficiëntere bedrijfsvoering, zodat de kosten omlaag kunnen.

Tijdens de kredietcrisis in 2008 werd Royal Bank of Scotland voor 45,5 miljard pond belastinggeld gered door de Britse regering, die nog altijd 82 procent aandeel in de bank heeft.

Eerder dit jaar ontstond ophef over de beloning die RBS-topman Stephen Hester zou krijgen: 970.000 pond (1,15 miljoen euro). Onder grote politieke druk besloot Hester eind januari af te zien van zijn bonus.

RBS bouwt de Nederlandse activiteiten op de kantoren in Amsterdam en Rotterdam af. ABN Amro, dat sinds 2008 volledig in overheidshanden is, kocht in maart een deel van haar voormalige Nederlandse zakenbank terug van Royal Bank of Scotland. Het ging toen om zeventig werknemers.

Een groot deel van hen – overnamespecialisten, fusie-experts, aandelenmakelaars – werkte al eerder voor ABN Amro. Zij keerden terug op hun voormalige werkplek, het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam.

ABN-bestuurder Joop Wijn zei destijds in deze krant dat juist het Nederlandse deel van de zakenbankactiviteiten van RBS goed draaide. „Wij zijn toen in gesprek geraakt. Dit is een nette en soepele manier om ervoor te zorgen dat goede professionals bij ons aan de slag kunnen.”