Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Oorlogsfotograaf Horst Faas overleden - hier zijn indrukwekkende foto’s

Horst Faas in 1967 in Vietnam. Gisteren overleed hij.
Horst Faas in 1967 in Vietnam. Gisteren overleed hij. Foto AP

Hij fotografeerde oorlogen, revoluties, Olympische Spelen, maar ook alles wat daar tussendoor kwam. Het indrukwekkendst zijn de beelden die hij schoot van de Vietnamoorlog - met toewijding legde hij de ontreddering van dichtbij vast. Gisteren overleed Horst Faas.

Zijn dochter maakte dat bekend. Faas werd 79 jaar oud.

Vijftig jaar fotografiewerk, tweemaal de Pullitzer Prize

Faas werkte bijna vijftig jaar in dienst van het persbureau Associated Press. Het meest in het oog sprongen, zoals gezegd, zijn foto’s van de oorlog in Vietnam. In 1967 raakte hij ernstig gewond tijdens zijn werk daar. Met zijn foto’s won Faas vier belangrijke prijzen, waaronder twee Pulitzers. Hij zette volgens velen nieuwe standaarden voor de manier waarop oorlog met een camera vastgelegd kon worden.

Met onder meer deze foto, gemaakt in maart 1964, won Faas de eerste van zijn twee Pullitzers. Een vader houdt het lichaam van zijn kind vast terwijl Zuid-Vietnamese soldaten vanuit hun gepantserde voertuig toekijken. Het kind werd gedood door regeringstroepen die guerrilla-troepen achterna zaten. Foto AP / Horst Faas

Met onder meer deze foto, gemaakt in maart 1964, won Faas de eerste van zijn twee Pullitzers. Een vader houdt het lichaam van zijn kind vast terwijl Zuid-Vietnamese soldaten vanuit hun gepantserde voertuig toekijken. Het kind werd gedood door regeringstroepen die guerrilla-troepen achterna zaten. Foto AP / Horst FaasMet onder meer deze foto, gemaakt in maart 1964, won Faas de eerste van zijn twee Pullitzers. Een vader houdt het lichaam van zijn kind vast terwijl Zuid-Vietnamese soldaten vanuit hun gepantserde voertuig toekijken. Het kind werd gedood door regeringstroepen die guerrilla-troepen achterna zaten. Foto AP / Horst Faas

Zuid-Vietnamese troepen rusten bij zonsopkomt in de jungle bij Binh Gia, zo’n 60 kilometer ten oosten van Saigon. Ze hadden de hele nacht gewacht op een aanval van de Vietcong, die niet kwam. Het is januari 1965. Foto AP / Horst Faas

Zuid-Vietnamese troepen rusten bij zonsopkomt in de jungle bij Binh Gia, zo’n 60 kilometer ten oosten van Saigon. Ze hadden de hele nacht gewacht op een aanval van de Vietcong, die niet kwam. Het is januari 1965. Foto AP / Horst FaasZuid-Vietnamese troepen rusten bij zonsopkomt in de jungle bij Binh Gia, zo’n 60 kilometer ten oosten van Saigon. Ze hadden de hele nacht gewacht op een aanval van de Vietcong, die niet kwam. Het is januari 1965. Foto AP / Horst Faas

Amerikaanse legerhelikopters beschieten de rij bomen terwijl op de grond Zuid-Vietnamese troepen de bomengrens naderen, in een gezamenlijke aanval op een kamp van de Vietcong dat daar gevestigd is. Foto AP / Horst Faas

Amerikaanse legerhelikopters beschieten de rij bomen terwijl op de grond Zuid-Vietnamese troepen de bomengrens naderen, in een gezamenlijke aanval op een kamp van de Vietcong dat daar gevestigd is. Een foto van maart 1965. Foto AP / Horst FaasAmerikaanse legerhelikopters beschieten de rij bomen terwijl op de grond Zuid-Vietnamese troepen de bomengrens naderen, in een gezamenlijke aanval op een kamp van de Vietcong dat daar gevestigd is. Een foto van maart 1965. Foto AP / Horst Faas

Een Zuid-Vietnamese vrouw rouwt bij het lichaam van haar man. Hij en 47 anderen werden gevonden in een massagraf nabij Huế. De foto is van april 1969. Foto AP / Horst Faas

Een Zuid-Vietnamese vrouw rouwt bij het lichaam van haar man. Hij en 47 anderen werden gevonden in een massagraf nabij Huế. De foto is van april 1969. Foto AP / Horst FaasEen Zuid-Vietnamese vrouw rouwt bij het lichaam van haar man. Hij en 47 anderen werden gevonden in een massagraf nabij Huế. De foto is van april 1969. Foto AP / Horst Faas

Leerling maakte wereldberoemde foto van Vietnamese meisje

Als bureauchef in Vietnam leidde Faas binnen- en buitenlandse fotografen op, die als ‘Horst’s Army’ het veld ingingen en terugkeerden met foto’s die eveneens grote prijzen wonnen. Een van zijn belangrijkste leerlingen was Huynh Thanh My, een voormalige acteur die in 1965 sneuvelde. My’s jongere broer Huynh Cong ‘Nick’ Ut trad in zijn voetsporen; hij maakte de beroemde foto van het Vietnamese meisje dat na een napalmbombardement radeloos over straat loopt. Het was Faas die de foto op waarde schatte en liet verspreiden, hoewel het meisje er naakt op stond.

Na de Vietnamoorlog maakte Faas ook naam als spreker en docent op talrijke fotosymposia. Na complicaties als gevolg van medicijngebruik raakte Faas in 2005 vanaf de heup verlamd. Na 2008 ging zijn gezondheid gestadig achteruit en sinds februari lag hij in het ziekenhuis.

Zie voor meer foto’s dit blog van The New York Times en dit fotoblog van MSNBC.