Omstreden perswet Zuid-Afrika afgezwakt

Na ruim een jaar van hevige protesten heeft het in Zuid-Afrika regerende ANC wetgeving aangepast die volgens journalisten de persvrijheid zou beknotten.

Gisteren stelde de partij een compromis voor om in een wet die regelt welke overheidsstukken geheim zijn een clausule op te nemen die journalisten en klokkenluiders beschermt als zij informatie naar buiten brengen die crimineel gedrag, zoals corruptie, aan de dag zou leggen. Wie ten onrechte documenten geheim laat verklaren, wordt in het ANC-compromis strafbaar.

De wet, die gedateerde apartheidswetgeving vervangt, is afgelopen november aangenomen in het parlement en wordt nu behandeld in de ‘Nationale Raad der Provinciën’, het Zuid-Afrikaanse Hogerhuis. Hoofdredacteuren en aan het ANC gelieerde vakbonden vreesden dat journalisten die onwelgevallig nieuws naar buiten zouden brengen onder de nieuwe wet vervolgd konden worden. Nobelprijswinnaar Nadine Gordimer vergeleek de wet onlangs in de New York Review of Books nog met de apartheidscensuur.

„We hebben een probleem met corruptie”, zei parlementslid Sam Mazosiwe vandaag namens het ANC in het weekblad Mail & Guardian. „Ik bedoel, wie zou een journalist willen vervolgen die in dit land corruptie openbaart?” Corruptieschandalen in het ANC domineren al enige jaren het lokale nieuws in Zuid-Afrika, waardoor de relatie tussen overheid en media is verslechterd.

Activisten van de ‘Right2Know’-campagne, die straatprotesten tegen de wet organiseerde, noemen het compromis „een stap in de goede richting”. Liever zouden ze de hele wet geschrapt zien.