NRC Media maakt weer winst

De Persgroepdrukkerij in Amsterdam. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte
De Persgroepdrukkerij in Amsterdam. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte De Persgroepdrukkerij in Amsterdam. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte

NRC Media, uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next, heeft in 2011 winst gemaakt. Vorig jaar leed het bedrijf nog verlies. Beide titels zagen voor het eerst in jaren ook hun betaalde oplagen stijgen. De winst over 2011 bedraagt 4,7 miljoen euro. In 2010 leed NRC Media nog een verlies van 1,6 miljoen, met name door een reservering van 5 miljoen voor een reorganisatie. De directie heeft vandaag de jaarcijfers bekendgemaakt.

NRC Media keert zijn aandeelhouders 12,5 miljoen euro dividend uit: volgens directie en eigenaren kan het bedrijf toe met een lagere ‘financiële buffer’ dan bij de overname in 2010 nodig leek. NRC Media is eigendom van investeringsmaatschappij Egeria en mediaondernemer Derk Sauer.

In 2011 haalde NRC Media een omzet van 116 miljoen euro. Het jaar ervoor was dat 92 miljoen euro, verdiend in ruim tien maanden sinds de overname op 18 februari 2010. Net als 2010 was 2011 voor alle kranten, ook die van NRC Media, economisch gezien „een moeilijk jaar”, schrijft de directie in een toelichting bij de jaarcijfers. De advertentiebestedingen stonden onder druk door de slechte economische situatie. De omzet uit abonnementen en losse verkoop steeg wel, door hogere oplagen en duurdere abonnementen. Ook het bezoek aan de websites van de dagbladen en de verkoop van de webwinkels namen toe.

Ook groei voor VK, maar oplage populaire kranten gedaald

NRC Handelsblad zag in 2011 zijn betaalde oplage stijgen, met 0,6 procent naar 187.000 kranten per dag. Ochtendblad nrc.next steeg 5 procent naar bijna 74.000 exemplaren. Dat meldde het oplage-instituut HOI deze week. Ook de Volkskrant zag zijn betaalde oplage groeien, met 0,5 procent naar 236.000 stuks. De populaire kranten daarentegen verloren betalende lezers. Het AD daalde 1,9 procent naar 392.000 stuks. De Telegraaf daalde 7,4 procent naar 543.000, onder meer doordat de grootste krant van Nederland is gestopt met goedkope proefabonnementen.

Telegraaf Media Groep (TMG) meldde vandaag dat het last blijft houden van de zwakke advertentiemarkt. De cijfers over het eerste kwartaal laten een daling zien van het bedrijfsresultaat (voor belastingen en andere posten) van 12,5 miljoen naar 7,5 miljoen euro. De omzet bleef stabiel op 137 miljoen euro.

NRC Media in 2011 in teken van reorganisatie

Voor NRC Media stond 2011 onder meer in het teken van een reorganisatie. Die ging ten koste van circa dertig banen. Eind 2011 telde het bedrijf 317 voltijdbanen, tegenover 338 eind 2010. In 2011 boekt de uitgeverij nog een reorganisatievoorziening van 1 miljoen euro. Eind 2012 verhuist NRC Media van Rotterdam Alexander naar het Rokin in het centrum van Amsterdam. Het bedrijf heeft 8 miljoen euro gereserveerd voor de verbouwing van het nieuwe pand. Aan het Rokin opent NRC Media onder meer een grand café.