Mobiel internet en bellen worden in juli goedkoper in de EU

Mobiel internet en bellen wordt goedkoper in de Europese Unie.

Rotterdam. Het Europees Parlement is akkoord gegaan met prijsverlagingen voor mobiel bellen in Europa, en vanaf juli zal er voor het eerst een maximumprijs gelden voor internetten in het buitenland. De komende twee jaar dalen de tarieven verder. De plannen werden vorig jaar gepresenteerd door Eurocommissaris Kroes (Digitale Zaken). Zij wil dat de concurrentie onder providers toeneemt zodat de prijzen laag blijven. Reizigers worden nu nog vaak verrast met hoge telefoonrekeningen door mobiel datagebruik in het buitenland. De maximumprijzen worden 29 cent per minuut (bellen) en 70 cent per MB (internet). De komende twee jaar zullen de prijzen verder dalen. In juli 2013 kost een megabyte maximaal 45 cent, een jaar later mag bellen maximaal 19 cent per minuut kosten en sms’en 6 cent. Verder kunnen Europese burgers vanaf 1 juli 2014 hun eigen nummer behouden als zij in een ander EU-land een nieuw contract afsluiten. NRC