Mladic wil Nederlandse VN-rechter Orie uit proces vanwege partijdigheid

Ratko Mladic heeft een wrakingsverzoek ingediend tegen de Nederlandse VN-rechter Alphons Orie. AFP / Sasa Djordjevic

Ratko Mladic heeft de president van het Joegoslavië-tribunaal verzocht de Nederlandse VN-rechter Alphons Orie vanwege partijdigheid te diskwalificeren en het proces, dat woensdag gepland staat, op te schorten.

In een motie stelt zijn verdediging dat Orie in het verleden betrokken is geweest bij verschillende zaken waarin ondergeschikten van Mladic werden veroordeeld. Daarnaast zou zijn nationaliteit hem partijdig maken, omdat het Nederlandse troepen dikwijls werd kwalijk genomen dat zij te weinig deden om de afslachting van 8.000 moslims, in 1995 in Srebrenica, te voorkomen. In die context zou Orie zowel een ‘belangenconflict’ als een ‘persoonlijke vooringenomenheid’ hebben en niet objectief zijn werk kunnen doen.

De advocaten van de oorlogsmisdadigers beweren dat de partijdigheid van de VN-rechter zo groot is, dat ‘een diskwalificatie de enige manier is om de integriteit van het proces te waarborgen’. Mladic zit sinds vorig jaar vast voor onder meer de genocide. Een eerder verzoek tot uitstel van het proces werd door de rechter afgewezen.

Een eerder wrakingsverzoek leidde ertoe dat Orie vanwege vooringenomenheid van de zaak tegen oorlogsmisdadiger Radovan Karadzic werd gehaald.