Min masseert gamekampioen

R U There (David Verbeek, 2010)Ned. 2, 23.10- 0.35 uur

De Nederlandse gamer Jitze (Stijn Koomen) doet in Taipei mee aan een kampioenschap. Geconcentreerd kijkt hij naar het computerscherm, zijn hand klikt als een bezetene op de muis. Hij is heer en meester over dit universum. Maar als hij getuige is van een dodelijk scooterongeluk, verliest hij langzaam zijn controle over de wereld.

Hij krijgt een schouderblessure en zijn coach zet hem uit het team. Op onbeholpen manier zoekt de ontredderde Jitze contact met het meisje Min Min. Overdag staat zij schaars gekleed in een betelnoot-winkeltje, ’s nachts is zij de gastvrouw van zakenmannen. Dus doet ze vast ook wel aan massages, denkt Jitze, en hij vraagt haar de pijn in zijn schouder te verlichten.

De tweede film van David Verbeek (1980) is, net als voorganger Shanghai Trance (2008), een portret van zijn eigen rusteloze generatie, eentje die opgroeide in een digitale wereld en behendiger lijkt met virtueel dan werkelijk contact.

Maar R U There is geen film die gemakzuchtig commentaar levert op de 21ste-eeuwse nieuwe mens. Gamers zijn hier geen wereldvreemde nerds en virtualiteit is niet alleen een vloek, maar ook een kleine zegen. Jitze leert zich via Second Life te ontspannen en zijn avatar (digitaal alter ego) kan hier tijdelijk en vredig met iemand samenzijn met wie hij in het echte leven nauwelijks overeenkomsten heeft. Hij stelt zich eindelijk open voor nieuwe ervaringen waarover hij geen controle heeft.

André Waardenburg