Militairen treden op in Guatemala

De autoriteiten van Guatemala hebben honderd militairen en 160 politiemensen naar Huehuetenango gestuurd, nadat vorige week de staat van beleg werd afgekondigd in de noordelijke provincie die grenst aan Mexico.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie zijn acht mensen gearresteerd nadat een oproerige menigte van ongeveer tweehonderd mensen een buitenpost van het leger in het stadje Barrillas in het noorden van Huehuetenango hadden bezet.

De menigte, gewapend met kapmessen en vuurwapens, zou verscheidene militairen hebben mishandeld. Daarna werden gebouwen in brand gestoken en vertrokken de bezetters weer.

Eerder op de dag was een inwoner van Barillas doodgeschoten en de groep eiste dat recht zou worden gedaan. De gedode inwoner hoorde bij mensen die in Barrillas actievoeren tegen de aanleg van een nieuwe waterkrachtcentrale. Volgens de demonstranten werden zij in verband met hun verzet tegen de bouw van de dam regelmatig geïntimideerd.

Volgens de legerwoordvoerder gingen de demonstranten ervan uit dat de dood man van de man in verband staat met zijn verzet tegen de dam.

President Otto Pérez Molina, een ex-generaal, heeft zijn besluit om de staat van beleg af te kondigen verdedigd met de mededeling dat de demonstranten in werkelijkheid medeplichtigen zijn van drugshandelaren die zich in het net erg streng bewaakte grensgebied met Mexico ophouden.

Het optreden past binnen het beleid van de vorig jaar verkozen Pérez Molina om met harde hand de veiligheid te herstellen in het land.

Volgens de vertegenwoordiger van de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in het gebied, Alberto Brunori, hebben vooraanstaande burgers in Barillas intimidaties gemeld vanwege de aanleg van de dam. Boeren en mensenrechtenactivisten in Guatemala klagen al jaren over bedrijven die land in bezit nemen voor projecten. (AP)