Met je fiets in de bios film kijken

Het was al mogelijk in Chicago, New York en het Belgische Gent, maar nu kun je ook in Amsterdam naar een bike-in cinema. Het fenomeen van de drive-in cinema’s voor auto’s, die Amerika overspoelden in de jaren 50, komt terug in een milieuvriendelijke versie. Zondag organiseert het Cruquiusgilde voor het eerst een bike-in cinema in Nederland, aan de Cruquiusweg in Amsterdam. En daar is meer te doen dan een film kijken.

Amsterdam is fietsstad nummer één. Een bike-in cinema is daarom een „logisch initiatief”, zegt Erwin Schuster. Met zijn bedrijf Bamboo Groove is hij een van de leden van het Cruquiusgilde – een samenwerkingsverband tussen multimediaplatform Lofarmedia, bedrijvenwerkgroep Futuro Werkt en ontwerp- en bouwbedrijf Bamboo Groove.

Het concept: je rijdt je fiets naar binnen in een loods die voor de gelegenheid tot bioscoopzaal is omgebouwd. De film die wordt vertoond is, heel toepasselijk, Beijing Bicycle. Eenmaal binnen hoef je niet op je zadel te blijven zitten: er zijn stoelen en banken.

Maar, waarom zou je naar een bike-in cinema gaan om, net als in een gewone bioscoop, binnen op een stoel te gaan zitten? „Om te beginnen is er genoeg plek om je fiets veilig binnen te stallen”, zegt Schuster. „Bij een gewone bioscoop staan de rekken vaak overvol.”

Bovendien is er naast de filmvertoning meer te doen rond het thema ‘fiets’. Redevice Soundsystem, een muziekinstallatie op de fiets, verzorgt de muziek. Cateringbedrijf Hotmamahot levert de hapjes vanuit een bakfiets. En er worden bamboe fietsrekjes verkocht. Geïnteresseerden kunnen hun metalen fietsrekjes bij Schuster inleveren. Hij stuurt die rekjes vervolgens naar Oeganda, waar Bicycles for Humanity ze monteert op opgeknapte fietsen. „In Oeganda moeten mensen soms wel veertig kilometer lopen voor een zware emmer water”, zegt Schuster. „Nu kunnen ze dat op de fiets doen.”

Samengevat is de bike-in cinema dus een cultureel evenement van drie bedrijven die zich richten op ambacht, cultuur en sociaal ondernemen, aldus Schuster. „Maar het is natuurlijk ook een promotiestunt voor de fietsrekjes.”

Het concept van de bike-in cinema bestaat al langer. In mei 2011 organiseerden de broers achter het New Yorkse restaurant Forking Tasty, bekend om zijn ‘dinema supperclubs’ (filmvertoningen tijdens het diner), de eerste bike-in cinema in Brooklyn. Geïnteresseerden mochten per fiets, met de metro of te voet komen. Maar de auto moest thuis blijven staan. Als tegenprestatie verstrekte Forking Tasty hapjes voor tijdens de film, die in de open lucht werd vertoond. Fietsen en kleedjes dienden als zitplaats.

Bijna tegelijkertijd vond er een bike-in cinema plaats in Chicago, eveneens in de open lucht, met een zwart-witfilm om het nostalgische gevoel te benadrukken. De twee verantwoordelijke filmorganisaties uit Chicago benadrukten de voordelen van een bike-in cinema ten opzichte van de ouderwetse drive-in cinema: geen benzinekosten, geen leeglopende accu en geen vuile ramen die het zicht belemmeren.

    • Martine Huijbregts