Mélenchon vs Le Pen in Frankrijk

Jean-Luc Mélenchon, de leider van de extreemlinkse Parti de Gauche, gaat zich voor de parlementsverkiezingen van 10 en 17 juni hoogstwaarschijnlijk verkiesbaar stellen in Hénin-Beaumont. Dat is het kiesdistrict in de regio Nord-Pas-de-Calais waar ook Marine Le Pen van het rechts-nationalistische Front National strijdt om een zetel in de Assemblée Nationale.

Na de strijd om de derde plaats bij de presidentsverkiezingen hoort Frankrijk morgenochtend definitief of er een nieuwe versie komt van ‘la bataille des Fronts’, het gevecht tussen de Fronten. De eerste werd gewonnen door Le Pen: zij behaalde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen 17,9 procent, tegenover 11,1 procent voor Mélenchon.

Mélenchon heeft al langer zijn zinnen gezet op Hénin-Beaumont, een oud mijnwerkersstadje in de buurt van Douai. „Het is traditioneel links terrein, dat we moeten heroveren”, zegt Mélenchon. „De mensen daar zijn het beu om de keuze te hebben tussen onderling vechtende socialisten en het extreemrechtse Front National.” Le Pen koos voor de lancering van haar carrière bewust voor Hénin, omdat de socialistische burgemeester er werd veroordeeld voor corruptie.

Le Pen reageert laconiek op de ‘dreigende’ concurrentie van Mélenchon: „Straks ga ik nog denken dat hij verliefd op me is.” In de campagne voor de presidentsverkiezingen weigerde Le Pen in debat te gaan met Mélenchon. Beide politici zijn lid van het Europees parlement.