Luiewijvenfriet voor luie kerels

In de aanloop naar Moederdag is het passend om de balans van bijna veertig jaar kookemancipatie op te maken. Stond de Nederlandse vrouw in 1975 nog twaalf uur per week achter het fornuis, in de loop der jaren is dat teruggebracht tot acht uur. De mannen compenseren dat nauwelijks. Hun bijdrage aan de bereiding van de dagelijkse maaltijden is gestegen van dik twee naar krap drie uur per week.

Het gemakskoken heeft dan ook een grote vlucht genomen. In dat licht moeten we de luiewijvenfriet zien, friet van ongeschilde aardappelen. Aantrekkelijk, want aardappelen schillen is voor velen een vervelende kookklus.

De luiewijvenfriet kwam ik jaren geleden voor het eerst tegen in een Belgisch restaurant, maar er blijken inmiddels vele luiewijvenrecepten te bestaan, voor soep, ovenschotels, koek en wat dies meer zij. Ze hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat er toch enig kookwerk is te doen. Opmerkelijk, want het ideale recept voor de ultieme luie thuiskok begint met „Men neme de telefoon” ten einde iets eetbaars thuis te laten bezorgen. Kennelijk is dat niet de werkwijze van luie wijven maar eerder van gemakzuchtige kerels.

Men neme voor een flinke portie 250 gram aardappelen per persoon. Biologische, onbespoten aardappelen hebben in dit geval absoluut de voorkeur. Een iets bloemige aardappel wordt krokanter, een vastkokende aardappel heeft een betere beet. De keuze is een kwestie van persoonlijke smaak.

Boen de aardappelen goed schoon en snijd ze overlangs in, afhankelijk van de grootte van de aardappel, zes tot acht wigvormige partjes. De partjes moeten niet dikker zijn dan anderhalf à twee centimeter. Spoel ze af en droog ze in een handdoek of een stuk keukenpapier.

Frituur de frieten in porties van niet meer dan 250 gram. Gebruik een neutrale frituurolie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie. Frituur de frieten eerst op 160 graden tot ze licht gekleurd zijn, dat duurt ongeveer vijf minuten. Schud de frieten tijdens het frituren af en toe om.

Houd de temperatuur in de gaten. Bij een te lage temperatuur worden de frieten vet, bij een hoge temperatuur zijn ze bruin voor ze gaar zijn.

Haal de frieten uit de olie, rammel stevig met het mandje om zoveel mogelijk vet kwijt te raken. Laat de frieten uitlekken en afkoelen tot keukentemperatuur. Verhit de frituurolie nu tot 190 graden. Bak de friet in porties bruin en krokant in twee tot vier minuten. Haal ze uit de olie. Schud zo veel mogelijk vet ervan af en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er zout over en schud ze nog een keer op. Serveer de friet nooit met fritessaus – een even onzalige als inferieure uitvinding – maar altijd met echte mayonaise. En hoewel het zelf maken met keukenmachine of staafmixer een fluitje van een cent is mag de mayonaise deze keer best uit een potje komen.