Laatste FC Utrecht-hooligans veroordeeld

De politierechter in Utrecht heeft de laatste vonnissen uitgesproken in het proces tegen de in totaal 74 FC Utrecht-hooligans die vorig jaar betrokken waren bij de rellen rond de wedstrijd Utrecht-Twente.

In maart werd het grootste gedeelte van de verdachten reeds veroordeeld, maar een aantal zaken kwam vanwege tijdgebrek vandaag pas voor de rechter. Het omvangrijke proces werd afgesloten met 13 veroordelingen, waaronder een zes maanden lange gevangenisstraf voor een 41-jarige man uit Apeldoorn, schuldig aan het bekogelen van een politieagent, en een vier maanden lange celstraf voor een 18-jarige man, door de rechter terechtgesteld voor openlijke geweldpleging.
De overige veroordelingen betreffen gevangenisstraffen van drie maanden tot werkstraffen. Ook zijn enkele verdachten vrijgesproken vanwege het ontbreken van bewijs.

Het Eredivisieduel in Utrecht liep n eerste instantie op de tribunes uit de hand. Kort na de eerste helft werd vanuit een supportersvak van FC Twente vuurwerk gegooid in de richting van het vak voor gezinnen. Daarna rende een groep aanhangers van FC Utrecht de gracht in stadion Galgenwaard in en bestormde een hek. Hierbij kwamen stewards in de verdrukking. Buiten het stadion werd de politie vervolgens bekogeld met vuurwerk, fietsen en stenen. Meerdere agenten en leden van de mobiele eenheid raakten gewond. De rellen hielden ongeveer twee uur aan en de politie vuurde waarschuwingsschoten af.

http://www.youtube.com/watch?v=xGKbgwQTeQ8&feature=player_embedded#!