Kortkolom economie

Chinese interesse in Scheveningse Pier

Rotterdam. De Scheveningse Pier gaat mogelijk over in Chinese handen. Een Chinese investeerder heeft al meerdere gesprekken gehad met de familie Van der Valk over een mogelijke koop, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Het eerste gesprek vond plaats tijdens een handelsmissie van de gemeente in China. De Chinese investeerder is inmiddels ook al in Nederland geweest voor een gesprek. De woordvoerder kon geen verdere details geven. „We zijn formeel geen partij”, aldus de zegsvrouw. „Maar als gemeente hebben we natuurlijk wel een belang dat de pier blijft bestaan.” De familie Van der Valk heeft de pier in maart te koop gezet. De familie ziet geen brood meer in de exploitatie van het bouwwerk. De pier was sinds 1991 in handen van de familie die vooral bekend is door de gelijknamige hotelketen. (Novum)

Omzet stijgt licht, maar Boskalis voelt druk

Rotterdam. Boskalis heeft in het eerste kwartaal de omzet tegen de verwachting in licht zien stijgen. Aanhoudende moeilijke markomstandigheden zorgen wel voor druk op de omzet en de winstmarge. De orderportefeuille bleef vlak, meldt de baggerraar donderdagmiddag in een handelsupdate. De vlakke orderportefeuille was een meevaller. Aan het eind van het eerste kwartaal stond de orderportefeuille op 3,55 miljard euro tegen 3,49 miljard euro eind vierde kwartaal. Na het eerste kwartaal sleepte het baggerbedrijf nog een 310 miljoen euro in opdrachten binnen. Over omzet en marge bracht Boskalis geen financiële details vrij. Analisten bij ING hadden gerekend op een daling van het orderboek tot 3,24 miljard euro. (Novum)

Sony lijdt recordverlies van 4,4 miljard euro

Rotterdam. Voor het vierde jaar op rij heeft Sony verlies geleden. In het afgelopen boekjaar werd 457 biljoen yen (4,4 miljard euro) verloren. Dat blijkt uit jaarcijfers die Sony donderdag bekendmaakte. De omzet daalde ook flink. Met 6,5 biljoen yen (6,25 miljard euro) kwam die tien procent lager uit dan in het vorige boekjaar.

De problemen van Sony verergerden toen een fabriek en leveranciers te maken kregen met de aardbeving en tsunami in Japan van vorig jaar. Daarnaast heeft Sony last gehad van de overstromingen in Thailand. Ook de stijging van de yen droeg bij aan het verlies. Daardoor zijn producten van Sony duurder geworden in vergelijking met die van buitenlandse concurrenten.Sony lijdt al acht jaar verlies op de televisietak. Het bedrijf heeft veel last van concurrentie van onder andere Samsung. In 2013 verwacht Sony toch weer winst te maken. (Novum)