Kortkolom buitenland

Mogelijk toch Griekse pro-Europese coalitie

Athene. De leider van de Griekse sociaal-democratische partij PASOK, Evangelos Venizelos, heeft een kleine linkse partij overtuigd van regeringsdeelname. Venizelos praat vandaag met Antonis Samaras, de leider van de Nieuwe Democratie, in de hoop dat zijn partij zich bij de coalitie aansluit zodat een pro-Europese meerderheidsscoalitie ontstaat. Eerder mislukten formatiepogingen van Samaras en van Alexis Tsipras, de leider van een radicaal-linkse partij Syriza, die uitgroeide tot de tweede partij van Griekenland met een anti-bezuinigingsprogramma. (AP, AFP)

Somalische piraten kapen grote olietanker

Nairobi. Somalische piraten hebben gisteren voor de kust van Oman een olietanker gekaapt met een lading van 135.000 ton ruwe olie. Dat heeft de manager van het schip bekendgemaakt. Het Griekse bedrijf Dynacom Tankers Management zei dat het contact met de bemanning van de MT Smyrni gisteren was verbroken. Het schip vaart onder Liberiaanse vlag en was op weg van Turkije naar een onbekende bestemming. Somalische piraten ontvangen vaak miljoenen dollars losgeld voor de gekaapte schepen. Op dit moment houden piraten zo’n 200 mensen gegijzeld op gekaapte schepen. (Reuters)

Sheriff Arpaio vervolgd in Arizona om racisme

Phoenix. De beroemde sheriff van de Amerikaanse staat Arizona moet voor de rechter verschijnen omdat hij zijn ondergeschikten specifiek zou hebben laten sporen naar overtredingen door Latijns-Amerikaanse migranten. Dat gaat in tegen de Amerikaanse burgerrechten. De aanklacht gisteren van het Amerikaanse ministerie van Justitie volgt op maandenlang vruchteloos overleg met sheriff Joe Arpaio over vermeende discriminatie door de politie van Arizona. Arizona heeft net als andere zuidelijke staten als Alabama strenge wetgeving tegen illegale immigranten. (AP)

Egypte onderschept lading zware wapens

Kairo. Egyptische militairen hebben gisteren aan de grens met Libië een lading zware wapens onderschept, die bestemd zouden zijn voor de Sinaï-woestijn. Dat heeft een politiefunctionaris gezegd. De lading bestond onder meer uit raketten, raketwerpers, mortieren, automatische geweren en munitie. Ze zaten in drie voertuigen die werden aangehouden bij de Mediterraanse stad Marsa Matrouh, ongeveer 430 kilometers ten noordwesten van de hoofdstad Kairo. Drie smokkelaars, Egyptische bedoeïenen, zijn opgepakt. (AP)

Poetin heeft het te druk om naar G8 te gaan

Rotterdam. President Poetin heeft afgezegd voor de G8-top, eind volgende week in het Amerikaanse Camp David. Als reden wordt opgegeven dat hij het te druk heeft met het samenstellen van een nieuwe regering. In plaats van Poetin woont het hoofd van de nieuwe regering, premier Medvedev, de top bij. Russische commentatoren zien in de afzegging een teken van een verslechtering van de betrekkingen met het Westen, na de kritiek van de G8-leiders op de parlements- en presidentsverkiezingen en het met geweld uiteendrijven van de protesten. (NRC)

Algerije, Arabisch land zonder revolutie, kiest

Algiers. Volgens de eerste resultaten van de verkiezingen in Algerije is regeringspartij het Nationale Bevrijdingsfront de winnaar. De streng-islamitische ‘Groene Alliantie’ wint ook. De opkomst was 42 procent. In Algerije, waar de vrees voor gewelddadig fundamentalisme groot is, was geen ‘Arabische Lente’. (AP, AFP)