Kortkolom binnenland

200 aanmeldingen bij mobiel euthanasieteam

Rotterdam. Meer dan tweehonderd mensen hebben zich sinds de opening twee maanden geleden aangemeld bij de Levenseindekliniek. Dat meldde de kliniek gisteren. Vooralsnog is er drie keer euthanasie uitgevoerd, twee keer door een arts van de zogenoemde ambulante teams van de kliniek en een keer na begeleiding door zo’n team van de eigen arts van de patiënt. Een aantal verzoeken is niet in verdere behandeling genomen omdat de euthanasiewens niet eerst met de eigen arts besproken was. De Levenseindekliniek is bedoeld voor mensen met een euthanasiewens die aan de criteria van de wet voldoet, maar van wie de eigen arts de euthanasie niet kan of wil uitvoeren. De kliniek werkt momenteel met elf ambulante teams, elk bestaande uit een arts en verpleegkundige. Ook heeft ze een gebouw in Den Haag. (Novum)

Ontruiming woningen om bouwvallige kerk

Uithoorn. De kerktoren van de ruim veertig meter hoge Schanskerk in Uithoorn (Noord-Holland) dreigt in te storten. Volgens de gemeente is het risico reëel. Een gebied van zo’n zestig meter rondom de kerk werd gisteren afgezet en de woningen die binnen dit gebied vallen zijn ontruimd. De bewoners van de circa 71 woningen moesten de nacht elders doorbrengen. De verwachting is dat ze in de loop van vrijdagmiddag konden terugkeren. Inmiddels zijn maatregelen getroffen. Zo zijn de ornamenten van de toren gehaald, en worden de klokken gezekerd. De problemen werden bekend na recent onderzoek. De Schanskerk staat sinds 2007 leeg. (Novum)

Serviër vast om dreigen met opblazen dijken

Rotterdam. In Servië is donderdag een 47-jarige man opgepakt die dreigde dijken in Nederland op te blazen. Dat melden Servische media. De man, Miroljub Petrovic, uitte zijn dreigementen in filmpjes op internet. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) liet vorige maand al weten onderzoek te doen naar de filmpjes. De video’s worden gepresenteerd door Petrovic. Hij introduceerde hierin een ‘expert’ die stelde dat een aanslag op de dijken en de duinen catastrofale gevolgen heeft. In de filmpjes wordt ook gedreigd het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag met de grond gelijk te maken. Het plan zou afkomstig zijn van ‘Servische intellectuelen’. Petrovic werd opgepakt op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. (Novum)

Nederlandse heli bij Somalië beschoten

Rotterdam. Een Nederlandse marinehelikopter is gisterochtend voor de Somalische kust waarschijnlijk beschoten met een antitankgranaatwerper. Dat meldde het ministerie van Defensie. De helikopter vloog op te grote hoogte om geraakt te worden. Er is dan ook geen schade en er zijn geen gewonden gevallen. De bemanning van de helikopter heeft niet opgetreden tegen de schutters. De Lynx-helikopter voerde een verkenningvlucht uit. Het toestel hoort bij het fregat Hr. Ms. Van Amstel, dat deelneemt aan de anti-piraterijmissie van de EU. (NRC)

18-jarige niet van fiets gesleurd en ontvoerd

Ede. Een 18-jarige vrouw die maandagmiddag in Bennekom van haar fiets zou zijn getrokken en korte tijd ontvoerd zou zijn geweest, heeft dit verhaal verzonnen. Dat heeft de vrouw toegegeven, meldde de politie gisteren. De jonge vrouw zou door een onbekende man tegen haar wil meegenomen in zijn auto. Problemen in de relatiesfeer zouden de aanleiding zijn geweest voor het verzinsel. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt voor het doen van een valse aangifte. (Novum)