'Koopt Europese waar'

Lakshmi Mittal, topman van staalproducent Arcelormittal, roept Europese leiders op een project te starten om te zorgen dat Europeanen meer Europese producten gaan kopen. Dat zou de Europese economie moeten stimuleren. Dat zegt Mittal vrijdag in de Financial Times.

„We hebben maatregelen nodig die de aankoop van Europese goederen een impuls geven”, aldus Mittal. „We moeten er zeker van zijn dat de voordelen van een stimuleringsplan ten goede komen aan de Europese industrie, in plaats van te leiden tot meer import.”

Eerder kwamen Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank en François Hollande, de net gekozen president van Frankrijk, met eenzelfde idee. Mittal heeft geen uitgewerkt plan. Hij roept de Europese leiders op zich samen in te spannen voor dit project.

Mittal komt met het idee in de week waarin hij bekend maakte dat het bedrijf in het afgelopen kwartaal veel minder winst heeft gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het afgelopen kwartaal was de winst elf miljoen dollar (8,49 miljoen euro). In het eerste kwartaal van vorig jaar was dat nog een miljard dollar. (Novum)