‘Kleine linkse partij legt eis op tafel in Griekse formatie’

Leader of the Left Coalition party Alexis Tsipras (R) meets leader of Democratic Left party Fotis Kouvelis in Athens May 8, 2012. Greece's Left Coalition party got an historic chance on Tuesday to form a government opposed to the country's EU/IMF bailout, after the mainstream conservatives failed to cobble together a coalition following shock election results. REUTERS/Panayiotis Tzamaros (GREECE - Tags: POLITICS ELECTIONS) Een ontmoeting tussen de lijsttrekkers van Democratisch Links en Syriza. Foto Reuters / Panayiotis Tzamaros

De kleine partij Democratisch Links sluit een regeerakkoord met alleen de conservatie Nieuwe Democraten van Antonis Samaras en de socialistische Pasok van Evangelos Venizelos uit. Dat heeft Fotis Kouvelis, de politiek leider van de partij, medegedeeld.

Kouvelis wil niet deelnemen aan coalitieonderhandelingen als de radicaal-linkse coalitie Syriza daar niet aan meedoet. Tot dusver heeft Syriza-lijsttrekker Alexis Tsipras geweigerd om aan elke coalitie mee te werken die zich committeert aan de internationale bezuinigingsafspraken.

De politiek leiders van de conservatieve Nieuwe Democratie en de socialistische Pasok waarschuwen Tspiras dat door zijn eisen Griekenland gedwongen zal worden uit de euro te stappen.

Als de formatie op niets uitloopt, dan zullen de Grieken volgende maand opnieuw naar de stembus moeten.

Griekenland moet bezuinigen om van schuld af te komen

De werkloosheid in Griekenland is gestegen naar 21,7 procent. Het bruto binnenlands product is ongeveer eenvijfde lager dan vijf jaar geleden. Dat heeft grote sociale en financiële consequenties. Onze correspondent Marloes de Koning:

“De socialistische Pasok, nu aan zet in de formatie, wil van de EU een jaar extra om aan de afgesproken verplichtingen te voldoen. Nieuwe Democratie zoekt het in belastingverlagingen, die investeringen en consumptie moeten stimuleren. Het geld moet worden gevonden door privatiseringen en het verminderen van bureaucratie.

Het IMF, dat in de trojka de rol heeft van Planbureau schaduwministerie van Financiën en Rekenkamer tegelijk, stelt zich afwachtend op. Als er geen regering is om mee te praten, kunnen ook geen plannen worden doorgerekend. Grieken mogen hun land besturen zoals ze dat willen, zolang de cijfers uiteindelijk maar de gewenste uitkomst geven.”

    • Marije Willems