Kijktips

Film

The Day the Earth Stood Still. (Scott Derrickson, 2008, VS/Canada).

Remake van gelijknamige sf-klassieker uit 1951 van Robert Wise moet het vooral hebben van verbeterde special effects en een veranderde boodschap: we dreigen ons niet meer op te blazen met atoomwapens maar door milieuverontreiniging. RTL5, 20.30-22.35u.

Pour elle. (Fred Cavayé, 2008, F)

Misdaaddrama. Leraar Julien Auclert en zijn vrouw Lisa leven een rustig en alledaags bestaan met hun zoontje Oscar. Tot op een dag de politie bij hen binnenvalt en Lisa arresteert, op verdenking van de moord op haar baas. Ze krijgt 20 jaar gevangenisstraf. Julien blijft geloven in haar onschuld en beraamt een plan haar te bevrijden. Met Vincent Lindon en Diane Kruger. Canvas, 22.25-23.55u.

Quiz Show. (Robert Redford, 1994, VS).

Wervelende en toch genuanceerde reconstructie van een Amerikaans tv-schandaal in de jaren 50: Charles van Doren (Ralph Fiennes), winnaar van de Twenty-One Show, blijkt vooraf de antwoorden van de producenten te hebben gekregen. Die wilden namelijk graag af van de voorgaande, meervoudige winnaar Herbie Stempel (John Turturro), omdat die minder representatief is – en bovendien Joods. Scherp commentaar op de Amerikaanse samenleving in de jaren 50. Eén, 23.30-01.35u.

Amusement

Episodes.

De eerste aflevering van seizoen 2 van deze Brits-Amerikaanse comedyserie, waarin het Britse echtpaar Sean en Beverly Lincoln de kans krijgt een Amerikaanse versie van hun tv-serie te maken. In seizoen 2 is inmiddels het huwelijk wel over, na Beverly’s fling met hoofdrolspeler Matt LeBlanc (gespeeld door Matt LeBlanc; Joey uit Friends). Matts vriendschap met Sean heeft logischerwijs daardoor ook wat schade opgelopen. De drie zullen echter een manier moeten vinden om samen te werken. BBC2, 23.00-23.30u.