Kijken: onze planeet kleurrijker vastgelegd dan ooit

Het alom bekende beeld van de aarde, buiten de dampkring waargenomen: een helblauwe bol, hier en daar wat witte wolken en groen landschap. Het oppervlak van onze planeet is nu nauwkeuriger en kleurrijker op de gevoelige plaat vastgelegd dan ooit.

Volgens NASA, het Amerikaanse onderzoeksorgaan dat zich met ruimtevaart bezighoudt, hebben deze nieuwe beelden een veel hogere resolutie dan eerdere foto’s die vanuit de ruimte van onze aarde zijn gemaakt, genomen vanaf een weersatelliet, de Elektro-L.

Volgens James Drake, die de foto’s voor NASA bewerkte, bestaat ieder plaatje uit 121 megapixels. Tegenover Gizmodo verklaart hij dat hij voor de unieke foto een techniek heeft toegepast waarbij vier golflengtes van het licht zijn gecombineerd. Volgens Drake zijn drie hiervan zichtbaar, en is er één infrarood. Door deze combinatie ontstaat de roestbruine kleur die in het landschap zichtbaar is.

Het resultaat is spectaculair: een zeer gedetailleerd beeld van de zee en het landschap met diepe kleuren. Hieronder is het noordelijk halfrond te zien, vastgelegd met de Elektro-L techniek: